Ιδέες και προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των χριστουγεννιάτικων διακοπών
Στολίδια, λαμπάκια, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, και όλα τα δώρα κάτω από το στολισμένο δέντρο… Ή, μάλλον, τα δέντρα. Ένα στο σπίτι του μπαμπά, ένα στο σπίτι της μαμάς. Μισές διακοπές εδώ, μισές εκεί. Σήμερα σας δίνουμε μια λίστα με μικρά πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε ή να διαχειριστείτε λίγο διαφορετικά, για να γίνει αυτό το “μισό-μισό” διπλή χαρά, και όχι μια αίσθηση διχασμού, για τα παιδιά.
1. Ξεκαθαρίστε το ποιος – πού – πότε
Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο για να επικοινωνήσετε με τον άλλο γονέα και να μιλήσετε για τα σχέδιά σας.
Είτε ακολουθείτε τη δικαστική απόφαση της επικοινωνίας ή το πλάνο γονεϊκότητας που συντάξατε από κοινού κατά τη διάρκεια μιας διαμεσολάβησης, είτε είστε στα αρχικά στάδια του χωρισμού και θα περάσετε για πρώτη φορά χωριστά τις γιορτές, κρατήστε μεν μια ευελιξία για κάτι έκτακτο που μπορεί να τύχει σε όλους τους ανθρώπους, αλλά συγκεκριμενοποιήστε εγκαίρως το με ποιον θα βρίσκονται τα παιδιά κατά τις διακοπές τους.
Φροντίστε να δημιουργήσετε ένα πλάνο που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των παιδιών και τις δικές σας, και ενημερώστε με σαφήνεια τα παιδιά για το πρόγραμμά τους. Μην τους μεταθέσετε την ευθύνη της επιλογής: η ερώτηση “με ποιον θες να είσαι;” δημιουργεί τεράστιο βάρος στα παιδιά, και σπάνια αυτό που θα πουν θα αντικατοπτρίζει αυτό που νιώθουν στην ολότητά του.
Τα παιδιά αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν γνωρίζουν από πριν με ποιον γονέα θα περάσουν την κάθε γιορτή, παρά όταν το πρόγραμμα εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων ή των τσακωμών των γονέων και καθορίζεται την τελευταία στιγμή.
2. Λάβετε υπόψη τις φιλικές και τις συγγενικές σχέσεις των παιδιών
Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά ίσως χρειάζονται να μπορούν να περάσουν λίγο ελεύθερο χρόνο με τους φίλους τους, ενώ σίγουρα έχουν ανάγκη να θρέφονται και οι σχέσεις τους με την ευρύτερη οικογένεια: θείοι και θείες, ξαδέρφια, παππούδες και γιαγιάδες – ένα πλέγμα σχέσεων που μπορεί να μην είναι πάντα τέλειες, όμως διαμορφώνουν την αίσθηση της κοινότητας και του ανήκειν.
Ιδίως όταν οι γονείς ζουν σε διαφορετικές πόλεις, η δυνατότητα των παιδιών να συναναστρέφονται φίλους και συγγενείς μειώνεται σημαντικά.
3. Συνύπαρξη
Με δεδομένη την υγειονομική και την οικονομική κατάσταση, πολλοί γονείς δυσκολεύονται να προσφέρουν στα παιδιά τους εξόδους, διασκέδαση και λαμπερές “χριστουγεννιάτικες” εμπειρίες.
Μην σας φοβίζει η αδυναμία σας αυτή. Η βασική ανάγκη των παιδιών είναι να σας αισθάνονται με ασφάλεια δίπλα σας.
Κάθε δραστηριότητα μπορεί να συμπεριλάβει μια αίσθηση περιπέτειας και δημιουργίας, αν εσείς καταφέρετε να την αντιμετωπίσετε έτσι. Αν, πάλι, δεν τα καταφέρετε σήμερα, δεν πειράζει. Φερθείτε με συμπόνοια στον εαυτό σας. Θα τα καταφέρετε καλύτερα αύριο.
4. Φροντίστε τον εαυτό σας
Τις μέρες που θα έχετε τα παιδιά, θα δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό για να τα κάνετε χαρούμενα: θα κανονίσετε να δείτε αγαπημένους ανθρώπους, θα πάρετε και θα δώσετε δώρα, θα κινηθείτε σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα.
Τις μέρες που τα παιδιά θα λείπουν, όμως;
Φροντίστε να οργανώσετε κάτι όμορφο για εσάς τους ίδιους. Μην μείνετε μόνος/μόνη. Τα παιδιά θέλουν να ξέρουν ότι είστε καλά – αυτό τα βοηθά να χαλαρώσουν και να περνούν και τα ίδια καλύτερα όταν είναι μακριά σας. Το βάρος της αίσθησης “όταν είμαι με τον μπαμπά νιώθω τύψεις που δεν είμαι με τη μαμά για να την κάνω χαρούμενη, και όταν είμαι με τη μαμά νιώθω τύψεις που δεν είμαι με τον μπαμπά για να τον κάνω εκείνον χαρούμενο”, είναι μεγάλο.
Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας, είναι να τους αποδείξετε ότι δεν χρειάζεται να κουβαλήσουν αυτό το βάρος. Μην τους λέτε “μου λείπεις” – καλύτερα πείτε “νιώθω όμορφα που σε ακούω χαρούμενο, ανυπομονώ να κάνουμε και μαζί ευχάριστα πράγματα”. Μην τα ρωτάτε επίμονα τι έκαναν με τον άλλον γονέα – ίσως δυσκολεύονται γιατί δεν ξέρουν τι να απαντήσουν χωρίς να σας πληγώσουν, ή χωρίς να νιώσουν ότι προδίδουν έναν από τους δύο γονείς τους.
5. Κάντε τη μετακίνηση από το ένα σπίτι στο άλλο, μια μικρή γιορτή
Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, τα παιδιά βιώνουν πιο δύσκολα το να πάει ο γονέας να τα πάρει από το σπίτι του άλλου γονέα, παρά αν τα παραδώσει ο πρώτος.
Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να παραδώσει η μητέρα τα παιδιά στο σπίτι του πατέρα, παρά να πάει ο πατέρας να τα πάρει από το σπίτι της μητέρας. Αυτό γιατί, όταν ο γονέας δεν συνοδεύει τα παιδιά, αλλά έρχεται ο άλλος γονέας να τα πάρει, τα παιδιά νιώθουν συχνά ότι εγκαταλείπουν τον γονέα που μένει πίσω.
Καμιά φορά, ακόμη και σε πολλούς ενήλικες, το συναισθηματικό βάρος αυξάνεται τα Χριστούγεννα. Φροντίστε, λοιπόν, τις μετακινήσεις, βάλτε χαρούμενα τραγούδια στη διαδρομή, και αφήστε ελεύθερα τα παιδιά σας να βιώσουν όμορφα τις μέρες με τον άλλο γονέα.
Τα αναφερόμενα σε αυτό το άρθρο αφορούν ζευγάρια που βρίσκονται στη διαδικασία χωρισμού/διαζυγίου, και τα οποία είναι ικανά και πρόθυμα να εργαστούν από κοινού για το συμφέρον των παιδιών τους. Δεν είναι πάντα εφικτή μια τέτοια δουλειά, ιδίως όταν υπάρχουν ζητήματα βίας, κακοποίησης, ή εξάρτησης από ναρκωτικά ή αλκοόλ. Η ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και η δική σας, είναι πρώτη προτεραιότητα. Αν ισχύει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, επικοινωνήστε με τους αρμόδιους φορείς και κοινωνικές υπηρεσίες.
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Δικηγόρος
Ψυχοδραματίστρια συνεργάτιδα του ΨΥΚΑΠ
www.restorative.gr
FB: Restorative Διαμεσολάβηση – Ψυχόδραμα – Επανορθωτικοί Κύκλοι