ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑΣ;
Κάθε διαμεσολαβητής που αναλαμβάνει μια οικογενειακή διαμεσολάβηση πρέπει να γνωρίζει τι είναι το πλάνο γονεϊκότητας, και να δώσει στους γονείς ένα υπόδειγμα πλάνου σε έντυπη μορφή, ώστε μέσω της διαδικασίας της διαμεσολάβησης να καταλήξουν στη συμπλήρωση του. Το πλάνο που προτείνω στους ενδιαφερόμενους σε μια οικογενειακή διαμεσολάβηση αποτελείται από δύο μέρη:
Το πρώτο μέρος καλύπτει θέματα καθημερινής φροντίδας και επικοινωνίας:
· πότε και πού περνούν χρόνο τα παιδιά με κάθε γονιό
· πώς και πόσο θα επικοινωνούν με τον άλλο γονιό και την ευρύτερη οικογένεια όταν περνούν χρόνο με τον έναν γονέα
· πώς θα γίνεται η παράδοση των παιδιών από τον ένα γονέα στον άλλον
· πώς θα χειριστείτε κάποια λεπτά ειδικά θέματα
· πώς θα χειριστείτε πιθανά θέματα υγείας των παιδιών
Στο δεύτερο μέρος αναφέρονται θέματα οικονομικά και διατροφής, καθώς και άλλα ζητήματα, που μπορεί να αποτελέσουν στο μέλλον αφορμή για απρόσμενες συγκρούσεις ανάμεσα στους γονείς. Τα θέματα αυτά δύσκολα μπορούν να ρυθμιστούν στη λεπτομέρειά τους σε ένα δικαστήριο. Κάποια από αυτά τα θέματα ίσως είναι σημαντικά για εσάς και τα παιδιά σας, κάποια ίσως όχι – ασχοληθείτε με όσα αισθάνεστε ότι αφορούν τη δική σας οικογένεια.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑΣ
· Καταγράψτε τα πιθανά σενάρια που ενδέχεται να προκύψουν στη ζωή σας στο επόμενο διάστημα. Φροντίδα κατά τις σχολικές αργίες, πού θα βρίσκονται τα παιδιά τις μέρες των γενεθλίων των γονέων, πότε θα γίνει και ποιον βαρύνει η αγορά κινητού / τάμπλετ για τα παιδιά, συμφωνία για διανυκτέρευση σε τρίτα πρόσωπα, π.χ. παππούδες, έκτακτη ασθένεια παιδιού ή γονέα, έξοδα babysitter, έξοδα σχολικών εκδρομών, είναι κάποια από τα ζητήματα που ίσως να μην ρυθμίσει ένα δικαστήριο ή ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό που συντάσσεται από τους δικηγόρους των γονέων.
Είναι όμωςζητήματα που στην πραγματική ζωή δημιουργούν, συντηρούν, ή επιτείνουν συγκρούσεις και αρνητικά συναισθήματα.
· Φροντίστε να καταγράψετε τη συμφωνία σας αναλυτικά, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα και παρανοήσεις αργότερα, και να κρατήσετε ένα αντίγραφο καθένας. Με τη συμφωνία του δικηγόρου σας, μπορείτε να το επισυνάψετε στο ιδιωτικό συμφωνητικό συναινετικού διαζυγίου. Μιλήστε με τον δικηγόρο σας για άλλες επιλογές.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Συμφωνήστε κάποια ώρα για να συζητήσετε με την/τον πρώην σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να γίνει σε κάποιο δημόσιο χώρο, όπως μια καφετέρια, ή μέσω τηλεφώνου ή μέιλ, εάν λειτουργεί καλύτερα.
Ζητήστε από κάποιο φίλο ή μέλος της ευρύτερης οικογένειας να κρατήσει τα παιδιά όσο εσείς θα συζητάτε. Είναι καλύτερο να μην σας βλέπουν αναστατωμένους για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εκείνα, αφού μπορεί να νιώσουν ενοχές ή ότι είναι δικό τους λάθος.
Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το πόσο τα παιδιά σας αγαπούν τον άλλο γονέα και τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προς το συμφέρον των παιδιών να περνούν χρόνο και να έχουν επικοινωνία και με τους δυο σας, ανεξαρτήτως πώς νιώθετε εσείς ο ένας για τον άλλον.
Επικεντρωθείτε αρχικά στις ανάγκες των παιδιών σας. Αφήστε για αργότερα άλλα ζητήματα, όπως η μεταξύ σας σχέση, τα οικονομικά και τα περιουσιακά θέματα.
Μπορείτε να ρωτήσετε τα παιδιά τι θέλουν, αλλά μην τους ζητάτε να διαλέξουν εκείνα. Οι έφηβοι έχουν περισσότερο ανάγκη να μετράει η γνώμη τους στο πώς θα ρυθμιστεί η ζωή τους.
Η αρχική συμφωνία στην οποία θα καταλήξετε, δεν χρειάζεται να είναι και η τελική. Μπορείτε να επαναδιαπραγματευτείτε με την/τον πρώην σύντροφό σας, και να βρείτε νέες λύσεις, καθώς και οι δύο θα προσαρμόζεστε στον νέο τρόπο ζωής.
Αν δεν σας αρέσει η συμφωνία που προτείνει ο άλλος γονέας, είναι συχνά βοηθητικό να δείτε πώς βιώνουν τα παιδιά σας την συμφωνία αυτή στην πράξη. Ωστόσο, πείτε εξαρχής στον άλλο γονέα ότι η συμφωνία δεν σας καλύπτει, και ότι θέλετε να διαφοροποιηθούν κάποια πράγματα, ώστε να μην δημιουργηθεί παρεξήγηση.
Είναι πιθανό η διανυκτέρευση σε διαφορετικά σπίτια για μωρά και μικρά παιδιά να μην λειτουργήσει πολύ καλά. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται να βλέπουν και τους δύο γονείς συχνά, αλλά δείτε μήπως δημιουργείται η απαίτηση από αυτά να αλλάζουν περιβάλλον και να προσαρμόζονται πολύ συχνά ή πολύ γρήγορα. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται μια σταθερότητα για να νιώθουν ασφάλεια.
ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ;
Ίσως οι συγκρούσεις με την/τον πρώην σύντροφο να είναι έντονες αυτήν την εποχή. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο για το οποίο δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ντροπή ή τύψεις. Εάν δυσκολεύεστε να καταλήξετε, δοκιμάστε να βοηθηθείτε μέσω της Διαμεσολάβησης. Η διαδικασία της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πιο καθαρά και με μεγαλύτερη επίγνωση τα ζητήματα στα οποία διαφωνείτε.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ;
Θα πρέπει και οι δύο να τηρείτε το Πλάνο Γονεϊκότητας όσο το δυνατόν πιο πιστά, αλλά δείξτε μια ευελιξία εάν προκύψεικάτι απρόοπτο στον άλλο γονέα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει διαλλακτικότητα και απέναντί σας την επόμενη φορά που θα προκύψει μια δυσκολία στη δική σας ζωή. Μια καλή ιδέα θα ήταν να διαβάσετε και το άρθρο που αφορά στην επικοινωνία μεταξύ των γονέων μετά τον χωρισμό, που θα βρείτε εδώ.
Τα αναφερόμενασε αυτό το άρθρο αφορούν ζευγάρια που βρίσκονται στη διαδικασία χωρισμού/διαζυγίου, και τα οποία είναι ικανά και πρόθυμα να εργαστούν από κοινού για το συμφέρον των παιδιών τους. Δεν είναι πάντα εφικτή μια τέτοια δουλειά, ιδίως όταν υπάρχουν ζητήματα βίας, κακοποίησης, ή εξάρτησης απόναρκωτικά ή αλκοόλ. Η ασφάλεια τόσο των παιδιώνόσο και η δική σας, είναι πρώτη προτεραιότητα. Αν ισχύει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις,επικοινωνήστε με τους αρμόδιους φορείς και κοινωνικές υπηρεσίες.
Αλέξια Στουραΐτη Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Δικηγόρος Ψυχοδραματίστρια συνεργάτιδα του ΨΥΚΑΠ www.restorative.gr FB: Restorative Διαμεσολάβηση – Ψυχόδραμα – Επανορθωτικοί Κύκλοι