Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση – ή πώς θα πορευτούμε σε αυτό το ταξίδι.

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού όταν υπάρχουν παιδιά, είναι ένα γεγονός με διπλή φύση: επιδρά  στον ψυχισμό των ατόμων, από όπου και ξεκινά, ενώ ταυτόχρονα απασχολεί το Δίκαιο και έχει αυτό που ονομάζεται “έννομες συνέπειες”.

Αυτή η στήλη απευθύνεται στους γονείς που περνούν ή έχουν περάσει στο παρελθόν μια διαδικασία χωρισμού, και προσπαθούν να εξοικειωθούν με ένα σωρό όρους, διαδικασίες και συναισθήματα που ίσως συναντούν για πρώτη φορά. Απευθύνεται όμως και σε επαγγελματίες, νομικούς και θεραπευτές, που επιθυμούν να γνωρίσουν με λόγια απλά, αλλά όχι χωρίς ουσία, την οπτική της άλλης ειδικότητας.

Μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα με τη σειρά που δημοσιεύονται, ή και να εστιάσετε κάθε φορά στο σημείο που περισσότερο σας απασχολεί.

Κάθε θεματική αναλύεται ξεχωριστά, αλλά όχι “ξεκομμένα” από τις άλλες. Άλλωστε, στο βίωμα του χωρισμού δεν υπάρχουν στεγανά, ούτε διακριτά όρια ανάμεσα στον ίδιο τον χωρισμό ως γεγονός, τη νομική του φύση, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς, τον τρόπο που επικοινωνούν οι γονείς μεταξύ τους αλλά και με τα παιδιά τους, τα συναισθήματα των ενηλίκων και τα συναισθήματα των παιδιών.

Σε κάθε άρθρο, λοιπόν, δίνεται ξεχωριστό βάρος στο θέμα που εξετάζουμε, αλλά χωρίς να αφήνουμε απ’ έξω τις υπόλοιπες πλευρές σαν κάτι ασύνδετο και απολύτως διαχωρισμένο. Κάποια άρθρα θα είναι εκτενέστερα, και κάποια πιο μικρά σε έκταση. Κάποια θα αποσκοπούν στο να επιλύσουν απορίες, και άλλα στο να εγείρουν προβληματισμούς. Συνολικά, στοχεύουν στο να φωτίσουν όλες τις πτυχές ενός βιώματος που παραμένει πολύπλευρο και σύνθετο.

Λέγομαι Αλέξια Στουραΐτη, και το δικό μου ταξίδι ξεκίνησε από την  Νομική και, μετά από πολλές στροφές, στάσεις και ανηφόρες, φτάνει μέχρι τη γονεϊκότητα, τις νευρολογικές εγγραφές του ψυχικού τραύματος και τη θεωρία του δεσμού – κι ακόμα συνεχίζεται. Ως διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια ειδικευμένη στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση, και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας ειδικευμένη στο Ψυχόδραμα, θα ανοίγω τον διάλογό μας αναφορικά με ψυχολογικές και επικοινωνιακές  καταστάσεις των ενηλίκων και των παιδιών με μια συμβουλευτική και υποστηρικτική διάθεση.

Αλέξια Στουραΐτη

Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Δικηγόρος

Ψυχοδραματίστρια συνεργάτιδα του ΨΥΚΑΠ

www.restorative.gr

FB: Restorative Διαμεσολάβηση – Ψυχόδραμα – Επανορθωτικοί Κύκλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα