Είμαι ερωτευμένος και τώρα τι γίνεται; Τα παιδιά σας και οι νέοι σύντροφοι

Είναι πάντα σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας  για όλους αναφορικά με  την παρουσίαση ενός νέου συντρόφου στα παιδιά και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ακόμη και αν το κάνετε με τον “σωστό” τρόπο, τα παιδιά σας δεν θα αντιδράσουν αρνητικά.

Πρόσφατα είδα ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για  παιδιά διαζευγμένων γονέων, το “Split”.

Η ταινία μοιράζεται τις ιστορίες των παιδιών με την εμπειρία του διαζυγίου  (ηλικίας 6-12 ετών) μέσα από τα δικά τους λόγια. Δεν υπάρχουν προτροπές, ούτε ενήλικες ούτε φίλτρα. Μια από τις ιστορίες  που με εντυπωσίασε ήταν όταν ένα νεαρό αγόρι μίλησε για τη γνωριμία με τον νέο φίλο της μαμάς του, τον Τομ. Μοιράστηκε πόσο άβολη ήταν εκείνη η πρώτη συνάντηση και πόσο αβέβαιος ένιωθε ότι του άρεσε ο Τομ. Hξερε ότι η μαμά του δεν έκανε τίποτα λάθος, αλλά ακόμα κι έτσι η κατάσταση του φάνηκε λάθος.

Μόνο αφού ο μπαμπάς του είπε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στο  να του αρέσει ο Τομ, το αγόρι ένιωσε άνετα με όλα αυτά.

Το άκουσμα αυτής της ιστορίας απευθείας από την προσωπική εμπειρία ενός παιδιού ήταν τόσο εντυπωσιακό!

Μου θύμισε πόσο απίστευτα σημαντικό όταν  εμείς ως γονείς θέτουμε ένα γερό θεμέλιο πριν παρουσιάσουμε έναν νέο σύντροφο στα παιδιά μας και πόσο απαραίτητο είναι να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ γονέα και παιδιού.

Παρουσίαση νέου συντρόφου στα παιδιά σας

Ο γιος μου ήταν τεσσάρων όταν ο πατέρας του και εγώ χωρίσαμε. Ενώ εγώ παρέμεινα ανύπαντρη, ο πατέρας του απέκτησε αμέσως νέα κοπέλα. Ως ψυχολόγος στο επάγγελμα  ήξερα τον «σωστό» τρόπο να παρουσιάσω έναν νέο σύντροφο. Αλλά ήξερα επίσης ότι τις περισσότερες φορές τα γεγονότα συμβαίνουν στην ζωή μας χωρίς να μπορούμε να τα ελέγξουμε.

Πάρα πολλές φορές τόσο στην καριέρα μου όσο και στην προσωπική μου ζωή έχω δει οικογένειες να διαλύονται και παιδιά συντετριμμένα επειδή βρίσκονται ανάμεσα στη μητέρα και τον πατέρα τους και τους/τις/συντρόφους τους.

Πάρα πολλές φορές έχω δει παιδιά τόσο μικρά όσο και μεγάλα να πρέπει να επιλέγουν συνεχώς πλευρές προσκαλώντας έναν γονέα/θετό γονέα σε ένα σημαντικό γεγονός και αφήνοντας την άλλη πλευρά της οικογένειας εντελώς έξω ή αναγκασμένο να δημιουργήσει όρια σε άλλες ευτυχισμένες περιστάσεις, επειδή οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελα για το παιδί μου. Και το τελευταίο πράγμα που ήθελα για τον εαυτό μου!

Παρόλο που δεν ήμουν συναισθηματικά έτοιμη να δεχτώ την ιδέα πως ο πατέρας του έχει προχωρήσει σε μια νέα σχέση ή την ιδέα ότι ο γιος μου μπορεί σύντομα να αποκτήσει δεύτερη μαμά, ήξερα ότι αυτό συνέβαινε. Ήξερα ότι έπρεπε να προετοιμάσω το παιδί μου και έπρεπε να ενσταλάξω σταθερά την ιδέα ότι εγώ (και ο πατέρας του) θα ήμουν πάντα εντάξει με την αποδοχή από μέρους του των νέων συντρόφων.

Όπως είπα πριν και όλοι γνωρίζουμε, πως η ζωή είναι απρόβλεπτη. Μερικές φορές είναι αδύνατο να προετοιμάσετε τα πάντα σωστά. Αλλά  υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε όταν παρουσιάζετε νέους συντρόφους στα παιδιά σας. Και μερικές φορές, αυτοί οι κανόνες κάνουν τη διαφορά.

Προετοιμασία των παιδιών σας

Ένας σημαντικός βασικός κανόνας όταν γνωρίζετε νέους ανθρώπους στα παιδιά σας μετά από ένα διαζύγιο είναι η ΑΝΑΜΟΝΗ. Βεβαιωθείτε ότι αυτή η σχέση πηγαίνει κάπου για διάστημα τουλάχιστο έξι μηνών πριν φέρετε τα παιδιά σας σε επικοινωνία και δώστε στα παιδιά σας χρόνο να προσαρμοστούν στο διαζύγιο πριν δουν ένα νέο άτομο στην εξίσωση. Θα σώσει όλους από πολλούς πιθανούς πόνους στο τέλος!

Μόλις είστε σίγουροι για αυτήν τη σχέση, προετοιμάστε τη σκηνή ανοίγοντας συζητήσεις κατάλληλες για την ηλικία με τα παιδιά σας.

Φέρτε απαλά την ιδέα ότι η μαμά/ο μπαμπάς πιθανότατα θα ερωτευτούν ξανά. Μοιραστείτε ιστορίες άλλων οικογενειών που ίσως γνωρίζετε και έχουν θετούς γονείς. Διαβάστε βιβλία  και παρακολουθήστε ταινίες που περιλαμβάνουν μικτές οικογένειες ή νέους συντρόφους.

Όλα αυτά θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης πριν γίνει πολύ προσωπική για τα παιδιά σας. Θα τους επιτρέψει να αφεθούν στην ιδέα χωρίς να αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση ή απειλή, επειδή αυτή η κατάσταση δεν συμβαίνει σε αυτούς, συγκεκριμένα.

Όταν νιώσετε έτοιμοι να παρουσιάσετε το νέο σας σύντροφο στην οικογένειά σας, κάντε το αργά. Ξεκινήστε τις συζητήσεις σας γύρω από νέους συντρόφους με τα παιδιά σας για να γίνουν πιο προσωπικές και άμεσες. Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι βγαίνετε με κάποιον/α ξεχωριστό/η  και ότι θα θέλατε να τον/την συστήσετε στην οικογένεια.

Εάν έχετε φιλική σχέση με τον/την  πρώην σύζυγό σας, πείτε τους ότι θα φέρετε τον/την  νέο σας σύντροφο στα παιδιά, έτσι ώστε να μην εκπλαγούν από τα νέα. Προσκαλέστε τα παιδιά σας να μοιραστούν τις σκέψεις τους, να κάνουν και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις που έχουν (για λόγους ηλικίας) και αφήστε τους να κάνουν σχόλια για το πώς/πότε θέλουν να τον/την συναντήσουν.

Η συμμετοχή στη οργάνωση της διαδικασίας  μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να αισθάνονται ενδυναμωμένα και να ελέγχουν περισσότερο την κατάσταση, κάτι που θα οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όταν έρθει η ώρα, κρατήστε την πρώτη συνάντηση σύντομη και γλυκιά. Αν είναι δυνατόν, συναντηθείτε έξω από το σπίτι σας για μια εκδρομή, κάπου που απολαμβάνουν τα παιδιά σας ή συναντηθείτε σε μια ουδέτερη τοποθεσία που δεν αφορά αναμνήσεις για την οικογένειά σας.

Ελαχιστοποιήστε τις εκδηλώσεις  φυσικής στοργής μεταξύ σας για τις πρώτες επισκέψεις. Λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά σας μπορεί να αισθάνονται κτητικά για εσάς ή θυμωμένα/μπερδεμένα/λυπημένα από την εισαγωγή ενός νέου ατόμου στη ζωή σας μαζί.

Δίνοντας στα παιδιά σας επιπλέον σιγουριά, προσοχή και εκδηλώσεις στοργής κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων επισκέψεων, μπορείτε να τα ηρεμήσετε και να τους ενημερώσετε ότι δεν σας χάνουν μόνο και μόνο επειδή έχετε έναν νέο ρομαντικό σύντροφο.

Να είστε προσεκτικοί στις ανάγκες των παιδιών σας

Είναι πάντα σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας  για όλους αναφορικά με  την παρουσίαση ενός νέου συντρόφου στα παιδιά και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ακόμη και αν το κάνετε με τον “σωστό” τρόπο, τα παιδιά σας δεν θα αντιδράσουν αρνητικά.

Ωστόσο, το να σκεφτείτε τις ανάγκες των παιδιών σας και να καθοδηγήσετε αυτήν την πρώτη γνωριμία  μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον και την αγάπης σας.

Όσο υπέροχος κι αν νομίζετε ότι είναι ο νέος σας σύντροφος, τα παιδιά σας είναι πιστά σε εσάς και στον άλλο τους γονέα. Να είστε προετοιμασμένοι να προχωρήσετε αργά και να σκεφτείτε πως η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια  όταν πλησιάζετε σε αυτό το στάδιο οικογενειακής αλλαγής.

Είναι φυσιολογικό  εάν τα παιδιά σας δεν ανταποκριθούν  αμέσως. Μην τους πιέζετε. Αφήστε τους χώρο και χρόνο να εξοικειωθούν  μόνοι τους και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο υγιές και πιο χαρούμενο για όλους τους εμπλεκόμενους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα