Για πολλούς πατεράδες, το να μην ζουν πλέον με τα παιδιά τους μετά το διαζύγιο μπορεί να είναι μια καταστροφική εμπειρία.
Όσο περισσότερο προετοιμασμένος είναι ένας μπαμπάς για το τι έχει να περιμένει, τόσο πιο ισορροπημένος μπορεί να είναι τόσο στο μεταβατικό στάδιο, όσο και μετά.
Εδώ είναι κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε εάν είστε μπαμπάς που διέρχεται από φάση διαζυγίου:
Βοηθήστε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν το διαζύγιο
Το διαζύγιο μπορεί να είναι δύσκολο για ένα παιδί. Ταυτόχρονα, η οικογενειακή τους ζωή ανατρέπεται ολοσχερώς. Ίσως αρχικά να μην βλέπετε την επίπτωση του διαζυγίου στα παιδιά, αλλά να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι τα παιδιά σας μπορεί να πονάνε ακόμα και αν δεν το δείχνουν.
Τα περισσότερα παιδιά που βιώνουν διαζύγιο είναι ανθεκτικά και δεν παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα. Ωστόσο, τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένα τάσεις, όπως δυσκολίες στην εκπαίδευση, διαταραχές συμπεριφοράς και κατάθλιψη.
Διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν τη φτώχεια, να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές και να αντιμετωπίσουν τη δική τους προσωπική οικογενειακή αστάθεια καθώς μεγαλώνουν.
Πολλά παιδιά εμφανίζουν αλλαγές συμπεριφοράς τον πρώτο χρόνο μετά το διαζύγιο. Τα περισσότερα επιλύονται μετά από αρκετά χρόνια. Η αντιμετώπιση ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και συνήθως εμφανίζονται με τους ακόλουθους τρόπους:
Βρέφη: Αναστάτωση, διαταραχές του ύπνου
Νήπια: Άγχος
Παιδιά προσχολικής ηλικίας: Απαιτητικά και προκλητικά
Παιδιά σχολικής ηλικίας: Απόσυρση, θυμός
Έφηβοι: Παραβατική συμπεριφορά στους εκπαιδευτικούς κανόνες.
Τα παιδιά βασίζονται στους γονείς τους για υποστήριξη κατά τη διάρκεια και μετά το διαζύγιο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι μπαμπάδες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους καθώς αυτά προσαρμόζονται, όπως:
Αποφυγή συγκρούσεων με τον άλλο γονέα του παιδιού σας παρουσία τους.
Ακούγοντας το παιδί σας και αναγνωρίζοντας τους φόβους του.
Διατηρώντας τη συνέπεια με την καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας.
Ζητώντας υποστήριξη από σύμβουλο.
Υποστήριξη της σχέσης του παιδιού σας με τον άλλο γονέα του.
Προσπαθήστε να μείνετε κοντά
Όταν τα παιδιά σας δεν ζουν πλέον μαζί σας σε καθημερινή βάση, η διατήρηση μιας σχέσης μαζί τους απαιτεί λίγη περισσότερη προσπάθεια. Η παραμονή σε κοντινή απόσταση από τον τόπο διαμονής των παιδιών, μπορεί να κάνει πιο εύκολο το να περνάς χρόνο με τα παιδιά σου.
Μερικές φορές οι δουλειές ή άλλες περιστάσεις μπορούν να κάνουν τη κοντινή στα παιδιά γεωγραφικά διαμονή πιο δύσκολη. Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να μείνετε κοντά, ώστε τα παιδιά σας να αισθάνονται σταθερά συνδεδεμένα μαζί σας.
Μείνετε συνδεδεμένοι από απόσταση
Όταν ζείτε πολύ μακριά από τα παιδιά σας, οι σχέσεις μπορεί να τεταθούν. Η απουσία μερικές φορές, μπορεί να αναπαράγει αρνητικά συναισθήματα.
Για να περιορίσετε την πιθανότητα η απόσταση να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση σας με τα παιδιά σας, δημιουργήστε ορισμένες ρουτίνες και βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να παραμείνετε σε επαφή έστω και από μακριά.
Μερικές ιδέες για την διατήρηση της επικοινωνίας έστω και από απόσταση:
Πακέτα έκπληξη: Τα παιδιά λατρεύουν να λαμβάνουν πακέτα με το ταχυδρομείο. Στείλτε τους πακέτα με βιβλία, παιχνίδια κλπ. όταν αισθάνονται άρρωστα. Μην ξεχνάτε να τους στείλετε δώρα σε ειδικές περιστάσεις.
Εκπλήξεις που λένε “Σε σκέφτομαι”: Στείλτε λουλούδια την πρώτη μέρα του σχολικού έτους ή μπαλόνια την ημέρα ενός πάρτι, ή παραγγείλτε πίτσα για τα ίδια και την παρέα τους. Συμπεριλάβετε μια σημείωση για να τους τονίζετε πόσο περήφανοι είστε για αυτά.
Βιντεοκλήσεις: Τα παιδιά όλων των ηλικιών πρέπει να μπορούν να βλέπουν το πρόσωπό σας και να ακούνε τη φωνή σας. Ζητήστε τους να μοιραστούν μαζί σας ιστορίες από την εβδομάδα που πέρασε, να σας διαβάσουν αποσπάσματα από ένα βιβλίο, να συλλέξουν αστεία τα οποία θα μοιραστούν μαζί σας.
Να είστε προετοιμασμένοι για οικονομική υποστήριξη των παιδιών
Μετά από διαζύγιο, πιθανότατα θα σας ζητηθεί οικονομική υποστήριξη παιδιών (διατροφή).
Η οικονομική υποστήριξη των παιδιών διαρκεί έως ότου το παιδί σας δεν είναι πλέον ανήλικα. Οι νόμοι ποικίλλουν ανάλογα με το κράτος, αλλά γενικά, η διατροφή υπολογίζεται με βάση το εισόδημα του κάθε γονέα.
Φροντίστε να πληρώνετε οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη συμφωνηθεί και αποφύγετε να μιλήσετε για τα οικονομικά με αρνητικό τρόπο μπροστά στα παιδιά σας.
Αξιοποιήστε στο έπακρο τον χρόνο με τα παιδιά σας
Η μετακίνηση μεταξύ νοικοκυριών δεν είναι εύκολη για τα παιδιά. Η δημιουργία ενός προβλέψιμου και συνεπούς προγράμματος γονικής μέριμνας και η τήρησή του από νωρίς θα βοηθήσει τα παιδιά σας να μάθουν ότι μπορούν να βασίζονται και σε εσάς.
Όταν τα παιδιά σας είναι μαζί σας, διασκεδάστε, αλλά επίσης να θυμάστε να κρατάτε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά. Έχοντας μια συνεπή ρουτίνα για ύπνο, βοηθώντας τους με τις εργασίες τους και ενθαρρύνοντάς τους να είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της τάξης του δωματίου τους, θα τα βοηθήσετε να νιώσουν ότι το σπίτι σας είναι επίσης δικό τους.
Εάν ξεκινήσετε μια νέα σχέση :
Μπορεί να αισθάνεστε ανήσυχοι, ειδικά εάν έχει περάσει καιρός από τότε που κάνατε μια νέα γνωριμία. Μπορεί το γεγονός να είναι ενοχλητικό για τα παιδιά σας, τα οποία μπορεί να προσδοκούσαν μία επανασύνδεση των δύο γονέων.
Μερικές συμβουλές:
Να είστε ειλικρινείς: Αποφύγετε να μιλάτε με κωδικοποιημένη γλώσσα μπροστά στα παιδιά σας. Τα παιδιά είναι έξυπνα και θα αισθάνονται άβολα αν νομίζουν ότι κρατάτε μυστικά από αυτά.
Ηρεμήστε τους φόβους τους: Υπενθυμίστε τους ότι είστε ακόμη αφοσιωμένοι σε αυτά.
Να είστε επιλεκτικοί: Μην παρουσιάζετε κάθε νέα γνωριμία. Περιμένετε μέχρι να υπάρξει κάτι σταθερό.
Προγραμματίστε προσεκτικά: Κρατήστε ημερομηνίες για τα παιδιά σας όταν είναι ελεύθερα.
Πριν παρουσιάσετε στα παιδιά σας μία νέα σύντροφο, περιμένετε να δείτε αν υπάρχει προοπτική κάποιας πιο σοβαρής σχέσης. Όταν εκτιμήσετε πως ήρθε η ώρα, κανονίστε μια χαλαρή πρώτη συνάντηση, μέσω κάποιας δραστηριότητας μέσα από την οποία όλοι θα μπορούν να διασκεδάσουν.
Δημιουργήστε ένα Σχέδιο γονικής μέριμνας
Η ύπαρξη προγράμματος γονικής μέριμνας είναι απαραίτητη για διαζευγμένους πατέρες που μοιράζονται την επιμέλεια με τον άλλο γονέα των παιδιών τους. Τα σχέδια γονικής μέριμνας καθορίζουν την ευθύνη και δημιουργούν ένα εξαιρετικό πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί κανείς να αποφύγει τις συγκρούσεις αργότερα.
Τα δικαστήρια εγκρίνουν και επιβάλλουν χρονοδιαγράμματα για τους γονείς ως μέρος της διαδικασίας διαζυγίου όταν εμπλέκονται παιδιά. Τα δικαστήρια θα εξετάσουν τα χρονοδιαγράμματα γονικής μέριμνας με κριτήριο τι είναι προς όφελος των παιδιών.
Ένα σχέδιο γονικής μέριμνας θα καθορίζει το πρόγραμμα που εσείς και ο άλλος γονέας του παιδιού σας συμφωνείτε να τηρείτε όσον αφορά το πότε κάθε ένας από εσάς θα έχει τα παιδιά. Τα σχέδια γονικής μέριμνας συνήθως ορίζουν τα εξής:
Πρόγραμμα διακοπών
Το είδος της πρόσβασης που έχουν οι γονείς στα παιδιά όταν δεν είναι μαζί τους
Ποιες μέρες / εβδομάδες ο κάθε γονέας θα έχει τα παιδιά
Ποιος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά
Μερικές φορές, οι γονείς δεν μπορούν να συμφωνήσουν μόνοι τους σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα. Η διαμεσολάβηση είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια για να υποστηρίξουν τους γονείς να καταλήξουν σε συμφωνία χωρίς μακρά, εκτεταμένη δίκη.
Εάν παρευρεθείτε στη διαμεσολάβηση, προσπαθήστε να συνεργαστείτε και να συμβιβαστείτε. Η διαμεσολάβηση λειτουργεί καλύτερα όταν και τα δύο μέρη είναι πρόθυμα να κάνουν μια καλόπιστη προσπάθεια. Εάν καταλήξετε σε συμφωνία κατά τη διαμεσολάβηση, ο διαμεσολαβητής θα συντάξει μια επίσημη συμφωνία που μπορεί να εγκρίνει ένας δικαστής.
Το διαζύγιο μπορεί να είναι μια δύσκολη μετάβαση τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Επιδείξτε επιπλέον υπομονή με τα παιδιά σας. Η σταθερότητα είναι σημαντική για όλα τα παιδιά, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά που έχουν πρόσφατα την εμπειρία του διαζυγίου.
Κάντε το καλύτερο δυνατό για να είστε εκεί για τα παιδιά σας, ακολουθώντας με συνέπεια το χρονοδιάγραμμα γονικής μέριμνας και δημιουργώντας ευκαιρίες για συνεχή επικοινωνία μαζί τους έστω και από μακριά, εάν δεν ζείτε κοντά. Εάν εσείς ή τα παιδιά σας αντιμετωπίζετε δυσκολία προσαρμογής, σκεφτείτε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό για υποστήριξη.