Συμβουλές για την παρουσίαση του νέου σας συντρόφου στα παιδιά σας μετά το διαζύγιο

από την Δώρα Σιμιτσή

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που με ρωτούν οι διαζευγμένοι γονείς είναι: Πότε πρέπει να συστήσω τον  νέο μου σύντροφο στα παιδιά μου;

Σκεφτείτε πόσο καιρό είστε διαζευγμένοι, τις ηλικίες των παιδιών σας και πόσο αφοσιωμένοι είστε σε αυτά, πριν παρουσιάσετε έναν νέο σύντροφο. Η αναμονή θα είναι προς το καλό όλων μακροπόθεσμα.

Το σίγουρο είναι πως πρέπει να πάρετε τον χρόνο σας και να μην παρουσιάσετε την νέα σας σχέση στα παιδιά αμέσως.

Αν και είναι φυσιολογικό να αναζητάτε παρηγοριά, συντροφιά και σεξουαλική σχέση μετά το διαζύγιο, είναι σημαντικό να το έχετε τον χρόνο , ώστε να μπορείτε να εκτιμήσετε εάν αυτή η σχέση είναι περιστασιακή ή μπορεί να γίνει και  μόνιμη.

Για  την παρουσίαση  ενός νέου συντρόφου στα παιδιά σας, το κλειδί είναι το timing ή αλλιώς ο συγχρονισμός.

Ποια είναι η βιασύνη; Ακόμα κι αν και οι δύο είστε ερωτευμένοι και φαίνεται να έχετε πολλά κοινά, τίποτα δεν αποκλείει ένα χωρισμό. Οι εντυπώσεις  της πρώτης συνάντησης  είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία αυτής. Η συνάντηση σε ένα ουδέτερο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να αισθάνονται πιο χαλαρά. Αντί να προγραμματίζετε μια συνάντηση μακράς διάρκειας, είναι καλύτερο να έχετε μια σύντομη, απλή συνάντηση με λίγες προσδοκίες.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η ηλικία των παιδιών. Στην πραγματικότητα, τα μικρότερα παιδιά (κάτω των 10 ετών) μπορεί να αισθάνονται σύγχυση, θυμό ή λύπη επειδή τείνουν να έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση  από τους γονείς τους.

Από την άλλη πλευρά, οι έφηβοι μπορεί να φαίνονται πιο δεκτικοί  για  τον νέο σας σύντροφο από ό, τι τα μικρότερα παιδιά, αλλά μπορεί ακόμα και αυτά να αντιλαμβάνονται αυτό το νέο  άτομο ως απειλή για την μεταξύ σας  σχέση.

Η εμφάνιση ενός νέου συντρόφου στα παιδιά σας μπορεί να είναι επώδυνη εάν τα παιδιά ελπίζουν ότι οι γονείς τους θα συμφιλιωθούν.

Έχω δει πολλές νέες σχέσεις να διαλύονται  όταν ο  νέοςς σύντροφος παρουσιάζεται στα παιδιά πολύ γρήγορα. Η εμφάνιση ενός νέου ατόμου μπορεί να προκαλέσει στρες   – ειδικά τα παιδιά που πιθανότατα διατηρούν την ελπίδα ότι οι γονείς τους θα επανενωθούν. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για τα παιδιά σας να δεχτούν ένα νέο άτομο στη ζωή τους.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την εμφάνιση του νέου σας συντρόφου στα παιδιά σας:

Ο χρόνος είναι απαραίτητος για την υγιή προσαρμογή της οικογένειας μετά το διαζύγιο. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στο χωρισμό των γονιών τους και μπορεί να χρειαστούν ένα ή δύο χρόνια για να ξεπεράσουν τον θυμό, τη θλίψη και άλλα συναισθήματα. Εάν εμφανίσετε στα παιδιά σας  κάποιον που γνωρίσατε πρόσφατα, αυτό μπορεί να περιπλέξει την προσαρμογή τους στην νέα κατάσταση του  διαζυγίου σας.

Λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά σας μπορούν να δουν τη νέα σας σχέση ως αντίπαλο. Ακριβώς επειδή είστε ερωτευμένοι με τον σύντροφό σας, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά σας θα μοιραστούν τα θετικά σας συναισθήματα.

Λάβετε υπόψη τις ανάγκες των παιδιών σας για ασφάλεια και διαβεβαίωση. Η εμφάνιση ενός νέου συντρόφου στα παιδιά σας πολύ σύντομα μπορεί να αυξήσει το άγχος στο σπίτι και να αφαιρέσει ενέργεια από την ικανότητα του παιδιού σας να αντιμετωπίσει την απώλεια της  οικογένειάς του. Φροντίστε να δώσετε στα παιδιά σας έντονα την  διαβεβαίωση ότι έχετε πολλή αγάπη για αυτά.

Αναρωτηθείτε: Είναι ο νέος μου σύντροφος κατάλληλο άτομο για την οικογένειά μου; Μετά από όλα, μπορεί να έχετε υπέροχη χημεία με κάποιον, αλλά μπορεί να μην ταιριάζει  για να γίνετε μέλος της οικογένειάς σας.

Ζητήστε από τα παιδιά σας   ιδέες σχετικά με το πώς και πότε θα συναντηθούν για πρώτη φορά με τον νέο σας σύντροφο.

Αν έχετε γνωρίσει κάποιον για κάποιο διάστημα και αισθάνεστε σχετικά σίγουροι ότι πηγαίνετε προς τη δέσμευση, μιλήστε με τα παιδιά σας και εξηγήστε ότι έχετε γνωρίσει κάποιον που σας ενδιαφέρει και που θα θέλατε να τους γνωρίσετε. Ρωτήστε τους αν έχουν απορίες. Διατηρήστε την πρώτη συνάντηση σύντομη και χαμηλών τόνων. Η μετάβαση σε εστιατόριο ή ουδέτερο σημείο για την πρώτη συνάντηση είναι καλύτερη. Ρωτήστε τα παιδιά σας πού θα ήθελαν να πάνε και μην καλέσετε τα παιδιά του συντρόφου σας να συμμετάσχουν στις πρώτες επισκέψεις.

Φροντίστε να είστε προσεκτικοί σχετικά με τον ύπνο με τον σύντροφό σας όταν έχετε παιδιά που ζουν μαζί σας.

Δεν είναι σοφό να σχεδιάσετε μια διανυκτέρευση με το νέο σας έρωτα στο σπίτι σας αμέσως, καθώς μπορεί να αυξήσει την αντιπαλότητα μεταξύ αυτών και των παιδιών σας. Θα ήταν προτιμότερο να περάσετε μια διανυκτέρευση μαζί του όταν τα παιδιά σας είναι με τον πρώην σας. Το να περάσετε τη νύχτα στο σπίτι σας με το νέο σας σύντροφο  θα πρέπει να είναι μια επιλογή μόνο όταν είστε αρκετά σίγουροι ότι η σχέση σας είναι μόνιμη ή έχετε δεσμευτεί.

Είναι σημαντικό να διαβεβαιώσετε τα παιδιά σας ότι ο σύντροφός σας δεν θα αντικαταστήσει τον άλλο γονέα του ή δεν θα αλλάξει τη σχέση σας μαζί τους.

Μην εκπλαγείτε εάν τα παιδιά σας απορρίψουν αρχικά τον νέο σας σύντροφο. Μερικά παιδιά εκφράζουν θυμό ή περιφρόνηση και μπορεί ακόμη και να απειλήσουν να σας εγκαταλείψουν – ή να ζήσουν με τον άλλο γονέα τους . Υιοθετήστε ρεαλιστικές προσδοκίες για την αποδοχή του συντρόφου σας από τα παιδιά σας. Ακριβώς επειδή είστε ενθουσιασμένοι με αυτό το άτομο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά σας θα μοιραστούν τον ενθουσιασμό σας.

Περιμένετε έως ότου επουλωθούν τα τραύματα των παιδιών σας  από το διαζύγιο πριν από την εμφάνιση του νέου συντρόφου  σας

Εν ολίγοις, η εμφάνιση ενός νέου συντρόφου μπορεί να δυσκολέψει, να περιπλέξει  και να καθυστερήσει την διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων των παιδιών που προήλθαν από το διαζύγιο. Μπορείτε απλά να πείτε στα παιδιά σας ότι θα βγείτε με έναν νέο φίλο χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.   Σκεφτείτε το χρονικό διάστημα από το διαζύγιό σας, την ηλικία των παιδιών σας και το επίπεδο δέσμευσης με το νέο  σύντροφό σας. Η αναμονή για την εμφάνιση  ενός νέου συντρόφου στα παιδιά σας θα αποδώσει μακροπρόθεσμα για όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα