Συμβουλές για τους διαζευγμένους μπαμπάδες

Υπάρχουν πολλές συμβουλές που καθοδηγούν τους διαζευγμένους πατέρες ώστε να αποφύγουν να «πληγώσουν» τα παιδιά, υπάρχουν όμως λίγες αναφορές που βοηθούν τους μπαμπάδες να εκτιμήσουν τη μεγάλη ευκαιρία της γονικής μέριμνας – ναι, ευκαιρία – που έχουν μπροστά τους.

Παρακάτω είναι τα  πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι διαζευγμένοι πατέρες καθώς μεταβαίνουν  από την ιδιότητα του  «Συζύγου και Πατέρα» στην ιδιότητα και μόνο του «Μπαμπά»:

1) Χωρίσατε την πρώην σας, όχι τα παιδιά σας

Ενώ μερικοί διαζευγμένοι μπαμπάδες απομακρύνονται και από τα παιδιά τους όταν χωρίζουν από τις πρώην συζύγους τους, το διαζύγιο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια ευκαιρία  μεγαλύτερης σύνδεσης  με τα παιδιά σας. Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτήν την ευκαιρία.

2) Μείνετε πρότυπο για τα παιδιά σας

Το διαζύγιο σας ελευθερώνει όχι μόνο από τις προσδοκίες της πρώην συζύγου σας, αλλά και από τις προσδοκίες των γονιών σας, των γονιών της. Είστε ο ειδικός όταν πρόκειται για τα παιδιά σας. Δημιουργήστε τις δικές σας προσδοκίες και πρότυπα.

3) Δεν υπάρχει μπαμπάς μερικής απασχόλησης

Πολλοί διαζευγμένοι μπαμπάδες περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους από  πολλούς πατέρες που ζουν κανονικά με τις οικογένειες τους – σκεφτείτε μπαμπάδες στο στρατό ή μπαμπάδες που εργάζονται 12 ώρες.

Κρίνουμε την πατρότητα  με πόση ώρα μπορείτε να περάσετε με τα παιδιά; Ανεξάρτητα από τον χρόνο που ξοδεύετε, εάν δεσμεύεστε σε αυτή την επικοινωνία τακτικά και υπεύθυνα, είστε μπαμπάς. Χωρίς καμία αμφισβήτηση.

4) Δεν είστε μπέιμπι σίτερ

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε συνεχώς τα παιδιά σας σε δαπανηρές περιπέτειες, να τα γεμίζετε με δώρα ή να τα κρατάτε διαρκώς σε κατάσταση διασκέδασης, σαν να προσπαθείτε να γεμίσετε μια αντιληπτή τρύπα στην ευτυχία τους. Είναι εξίσου χαρούμενα που είναι απλά μαζί σας και που είστε μαζί τους.

5) Τα παιδιά σας έχουν δύο σπίτια… και δύο σύνολα κανόνων

Τα παιδιά σας δεν σας «επισκέπτονται», ζουν μαζί σας. Έχουν ένα σπίτι με τη μαμά και ένα άλλο με τον μπαμπά. Και αν μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικούς κανόνες μεταξύ σπιτιού και σχολείου, μπορούν να κάνουν το ίδιο μεταξύ σπιτιού και σπιτιού.

Η φράση «αλλά η μαμά μας επιτρέπει!» δεν έχει περισσότερο βάρος στο σπίτι σας από το «αλλά ο μπαμπάς μας αφήνει!».

6) Έχετε έναν «εσωτερικό μπαμπά»

Υπάρχει ένας «εσωτερικός μπαμπάς» μέσα σας. Είναι αυτός που σας λέει πότε είναι εντάξει να αφήσετε τον γιο σας να μείνει έξω αργά, πότε είναι σκόπιμο να διακόψετε το τηλεφώνημα της όμορφης κόρης σας  και αν μια τεταμένη κατάσταση απαιτεί αυστηρούς κανόνες ή απλώς κάποιες συστάσεις.

Θα γνωρίσετε αυτόν τον μπαμπά σταδιακά, στιγμή προς στιγμή, και με τον καιρό θα γίνετε πιο γνήσιος μπαμπάς – το καλύτερο είδος μπαμπά που μπορείτε να είστε.

7) Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να αντεπεξέλθουν

Το διαζύγιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ξεκινήσετε ψυχολογική θεραπεία για τα παιδιά σας. Μελέτες δείχνουν ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν καλά το διαζύγιο, ειδικά εάν υπάρχει κοινή επιμέλεια και τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφράσουν ανοιχτά τα συναισθήματα και τους φόβους τους.

8) Μπορείτε να κάνετε ό, τι σας αρέσει

Βρείτε εκείνα τα πράγματα που εσείς και τα παιδιά σας απολαμβάνετε ειλικρινά μαζί – πηγαίνοντας σε ταινίες, κάνοντας μπόουλινγκ ή τρώγοντας παρορμητικά πίτσα το μεσημέρι.

Τα παιδιά σας δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από το να βλέπουν να διασκεδάζετε μαζί τους. Και είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το να κάθονται στην παιδική χαρά και να ασχολούνται με το κινητό σας, έτσι δεν είναι;

9) Τα προβλήματά σας με την πρώην δεν ανήκουν στη ζωή των παιδιών σας

Πρέπει να διαχωρίζετε τα παιδιά σας  από τυχόν συγκρούσεις που έχετε με την πρώην σας. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι η αγάπη των γονέων τους είναι άνευ όρων και αδιαπέραστη, ακόμη και – ειδικά – σε σχέση με κάτι τόσο δυνητικά καταστροφικό όσο το διαζύγιο.

10) Θα κάνετε λάθη… και αυτό είναι εντάξει

Το να κάνεις λάθη είναι εξίσου θεμελιώδες με το να ζεις.  Θα μάθουν  έτσι και τα παιδιά σας ότι μπορούν επίσης να κάνουν λάθη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα