Ζώντας τη ζωή σας ως νέος διαζευγμένος μπαμπάς

Το διαζύγιο είναι δύσκολο, ειδικά όταν εμπλέκονται παιδιά. Παρόλο που μπορεί να έχετε αποδεχτεί τη διαδικασία διαζυγίου, μπορεί να διακατέχεστε ακόμα από πολλά  συναισθήματα, αγωνίες και ερωτηματικά. Είναι φυσικό να σας επηρεάσει και το άγχος της όλης κατάστασης.

Ως διαζευγμένος μπαμπάς, μπορείτε να βρείτε υποστήριξη από πολλές πηγές. Είτε πρόκειται για ομάδα υποστήριξης, για έναν σύμβουλο, είτε για έναν καλό κοντινό φίλο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μιλήσετε σε κάποιον για τα συναισθήματά σας. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε τα οποία θα  σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και τα οποία τα βοηθήσουν  εσάς και τα παιδιά σας στη μετάβαση.

Είναι μια ομάδα υποστήριξης πατέρων κατάλληλη για εσάς;

Οι άντρες μπορεί να δυσκολεύονται  να μιλήσουν για τις δυσκολίες  τους, και ειδικά για τα συναισθήματά τους, αλλά αυτό είναι πραγματικά κάτι που μπορεί να βοηθήσει. Εάν αισθάνεστε άβολα  να πηγαίνετε σε σύμβουλο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης για μπαμπάδες και  ακόμα καλύτερα για διαζευγμένους μπαμπάδες.

Σε μια ομάδα υποστήριξης, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλά άτομα με τα οποία έχετε πολλά κοινά.  Άλλοι άντρες θα κατανοήσουν ακριβώς τι περνάτε και μπορούν να σας δώσουν κάποιες συμβουλές, επειδή έχουν ήδη περάσει από το αντίστοιχο στάδιο. Είναι επίσης μια ευκαιρία  να αστειευτείτε με άλλους μπαμπάδες και να βρείτε νέους φίλους.

Στην πορεία, μπορείτε επίσης να πάρετε μερικές πολύ απαραίτητες πληροφορίες που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε στη ζωή σας και που θα  κάνουν πραγματικά τη διαφορά.

Μάθετε τα κλειδιά για την επιτυχία

Το διαζύγιο δημιουργεί προκλήσεις για όλους τους εμπλεκόμενους. Ως μπαμπάς που δεν ζει πλέον με τα παιδιά του, μπορεί  η μετάβαση  να είναι πιο δύσκολη από ό, τι περιμένατε.

Όχι μόνο θα ανησυχείτε για το πώς τα παιδιά σας αντιμετωπίζουν το διαζύγιο, αλλά αντιμετωπίζετε νέες συνθήκες διαβίωσης και συχνά, ένα αίσθημα κενού. Εξάλλου, η οικογένειά σας ήταν ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας, οπότε είναι φυσικό.

Ωστόσο, η πραγματικότητα της κατάστασης είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσετε κάθε δυνατότητα στο έπακρο. Αυτό σημαίνει να διατηρείτε μια καλή σχέση με τα παιδιά σας και να βρείτε μια νέα ισορροπία στη ζωή σας. Όσο πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς είστε, τόσο καλύτερα θα είναι και για τα παιδιά.

Μείνετε κοντά και διατηρήστε επαφή

Έχετε πολλές αποφάσεις να λάβετε μετά από ένα διαζύγιο και ένα από αυτά είναι το πού θα ζήσετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν καλύτερα το διαζύγιο εάν και οι δύο γονείς ζουν κοντά. Αυτό κάνει τις επισκέψεις ευκολότερες και διασφαλίζει ότι θα παραμείνετε μέρος της καθημερινής ζωής και των δραστηριοτήτων τους.

Μερικές φορές, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό και θα χρειαστεί  να μετακινηθείτε πιο μακριά. Οι σχέσεις έστω μεγάλων αποστάσεων με τα παιδιά σας είναι εξίσου σημαντικές. Μικρά πράγματα όπως τακτικές τηλεφωνικές κλήσεις ή αποστολή δώρων –  έκπληξη μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ευτυχία των παιδιών σας.

Κάντε το σπίτι σας φιλικό προς τα παιδιά

Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε  είναι ότι το νέο σας σπίτι θα πρέπει να γίνει  επίσης το σπίτι του παιδιού σας. Δεν πρέπει να αισθάνονται σαν επισκέπτες, αλλά να το θεωρούν  ένα δεύτερο σπίτι.

Για να το πετύχετε αυτό, φροντίστε να κάνετε το σπίτι σας όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό για τα παιδιά σας. Κρεμάστε φωτογραφίες, δημιουργήστε παραδόσεις και κανόνες, δώστε τους το δικό τους δωμάτιο και βεβαιωθείτε ότι έχουν όλες τις ανέσεις του σπιτιού σας.

Μάθετε πώς να χειρίζεστε τις διακοπές

Οι πρώτες σας διακοπές ως διαζευγμένος μπαμπάς θα είναι σκληρές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η οικογενειακή ζωή που είχατε ήταν γεμάτη με παραδόσεις και ευτυχία και γιορτές  όπως τα Χριστούγεννα και άλλες διακοπές  φέρνουν πλήθος από αναμνήσεις.

Αναγνωρίζοντας ότι φέτος δεν θα είναι το ίδιο, είναι ένα καλό πρώτο βήμα  να προετοιμαστείτε από πριν .

Προγραμματίστε εγκαίρως το πώς θα περάσετε τις διακοπές με τα παιδιά σας. Καθιερώστε νέες συνήθειες και εμπλέξτε τους στο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων των διακοπών σας. Το πιο σημαντικό, μείνετε θετικοί. Θα  βοηθήσει και τα παιδιά να περάσουν πολύ καλύτερα.

Αντιμετωπίζοντας τον νέο πατέρα

Πολλοί διαζευγμένοι μπαμπάδες φοβούνται την ημέρα που η πρώην σύζυγός τους ξαναπαντρευτεί και ένας νέος πατέρας θα μπει στη ζωή των παιδιών. Μπορεί να είναι αμήχανο τόσο για εσάς όσο και για τον νέο πατριό τους, αλλά για χάρη των παιδιών, είναι σημαντικό να αναπτύξετε μια καλή επικοινωνία.

Όταν εμφανιστεί αυτή η κατάσταση, βεβαιωθείτε ότι δεν θα μεταβάλετε τη συμπεριφορά  σας απέναντι στα παιδιά σας. Μην ανταγωνίζεστε μαζί του ή προσπαθήστε να χαλαρώσετε τους κανόνες, ώστε να μοιάζετε να γίνετε αρεστός. Τα παιδιά σας  αγαπούν ανεξάρτητα από αυτό, οπότε συνεχίστε να είστε ο “γνωστός”  μπαμπάς τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα