Ζώντας τα παιδιά σε δύο σπίτια μετά τον χωρισμό: Βοηθήστε τα να τα βγάλουν πέρα

Στη δουλειά μου ως κλινική ψυχολόγος, διαζευγμένοι και χωρισμένοι γονείς συχνά παραπονιούνται  πως το παιδί τους συνήθως χρειάζεται μερικές μέρες για να «επιστρέψει στο φυσιολογικό» αφού πέρασαν μια εβδομάδα με τον/την  πρώην τους. Συχνές είναι οι αναφορές για εκρήξεις, περιφρόνηση, απόσυρση και επιθετική συμπεριφορά.

Όπως γνωρίζουμε, τα παιδιά συχνά αποκαλύπτουν τα συναισθήματά τους με τη συμπεριφορά τους, όχι με λόγια. Επομένως, αυτή η περίοδος «ενεργοποίησης» είναι πιθανό να συμβεί επειδή οι μεταβάσεις είναι δύσκολες. Φανταστείτε αν έπρεπε να προσαρμόζεστε σε διαφορετικό σπίτι κάθε εβδομάδα. Μιλάμε για εξάντληση!

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τις μεταβάσεις ευκολότερες για το παιδί σας.

Να ξέρετε ότι τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν καλά τον χωρισμό. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν καλά τις συγκρούσεις. Μπορούν να αισθάνονται βαθιά πληγωμένα και διχασμένα μεταξύ των γονιών τους και να έχουν άγχος για το τι να πουν και πώς να ενεργήσουν. Επομένως, προσπαθήστε να συνάψετε μια γονική συμφωνία και αν είναι αδύνατο να είστε εγκάρδιοι με τον πρώην σας, θεωρήστε πως έχετε  μια «επιχειρηματική σχέση» και κρατήστε τις διαφωνίες μακριά από τα παιδιά.

Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλά στην οργάνωση και τη ρουτίνα. Πραγματοποιείστε λοιπόν την ανταλλαγή σε μια μέρα όπου υπάρχει μια κανονική/προβλεπόμενη ρουτίνα. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα, μετά το σχολείο. Τα Σαββατοκύριακα, αν και διασκεδάζουν, συνήθως είναι συχνά λιγότερο προβλέψιμα.

Παραλάβετε το παιδί σας από το παιδικό σταθμό ή το σχολείο (αντί από το σπίτι του/της πρώην σας) την ημέρα αλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά σας θα σας συναντήσουν σε ουδέτερη περιοχή και θα έρθουν με ενθουσιασμό στο σπίτι σας για όλη την εβδομάδα.

Αφήστε μερικές ώρες ελεύθερου χρόνου όταν το παιδί σας έρθει στο σπίτι σας. Αυτό τους επιτρέπει να προσαρμοστούν και να χαλαρώσουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μην τους βομβαρδίζετε με ερωτήσεις σχετικά με το τι έκαναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αντ ‘αυτού, μιλήστε για ουδέτερα θέματα στην αρχή (π.χ. έχουμε ένα μπάρμπεκιου για δείπνο, ελάτε να ρίξουμε μια ματιά στο δέντρο που φυτέψαμε).

Έχετε ένα γραπτό, εμφανές  πρόγραμμα στον τοίχο σας, ώστε το παιδί σας να γνωρίζει τι κάνει και πότε. Αυτό θα τους δώσει μια αίσθηση προγραμματισμού, η οποία είναι ενδυναμωτική.

Διατηρήστε τακτική επαφή με το παιδί σας όταν δεν είναι μαζί σας. Για παράδειγμα, μια νυχτερινή κλήση, FaceTime ή Skype.

Προσπαθήστε να έχετε κάποιους συνεπείς κανόνες σε κάθε νοικοκυριό, όπως μια τακτική ρουτίνα ώρας ύπνου και χρονικά όρια για την χρήση της τεχνολογίας.

Αγοράστε μερικά πράγματα μαζί για να τα έχετε μόνιμα στο σπίτι, όπως οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, πιτζάμες, σαμπουάν.

Υπάρχουν πολλά καλά βιβλία για να διαβάσετε στο παιδί σας σχετικά με τις αλλαγές μετά τον χωρισμό. Η ανάγνωση ιστοριών μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της εμπειρίας τους και μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης για βαθύτερες συνομιλίες.

Πηγή: https://nestpsychology.com.au/

Από την :Amy Kelly

Σχετικά με την Amy Kelly

Η Amy Kelly είναι μια έμπειρη Κλινική Ψυχολόγος.

Μετάφραση: Θανάσης Τουλούπας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα