Δάσκαλοι και διαχείριση του αντίκτυπου του διαζυγίου στα παιδιά

Όταν εσείς και ο σύντροφός σας χωρίζετε, το διαζύγιό σας μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία του παιδιού σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης και της απόδοσής τους στο σχολείο.

Το σίγουρο είναι ότι, ως γονείς, δεν είστε μόνοι που υποστηρίζετε το παιδί σας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από το σχολείο ή το νηπιαγωγείο τους, όπου θα υπάρχουν διαδικασίες για την παροχή της κατάλληλης μέριμνας και αντιμετώπισης.

Πήραμε συνεντεύξεις από τρία άτομα με διδακτική εμπειρία σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας των γονιών με τους δασκάλους  για το διαζύγιό τους.

Πότε να ενημερώσετε το σχολείο για το διαζύγιό σας

Η  Αναστασία Σ. πέρασε τριάντα χρόνια ως δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δουλεύοντας με παιδιά όλων των τάξεων.

 «Μας γνωστοποιούνται περίπου μία ή δύο νέες περιπτώσεις διαζυγίου κάθε χρόνο είπε η Αναστασία Σ.  Αν και συνήθως οι γονείς μερικών μαθητών  ήταν ήδη διαζευγμένοι».

«Κάθε τόσο, τα παιδιά  ανακοινώνουν τα νέα περί του διαζυγίου τα ίδια και οι γονείς τους έρχονται να μας μιλήσουν  λίγο μετά», είπε η Σοφία, μια δασκάλα δημοτικού σχολείου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της.

«Εάν τα παιδιά σας πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, μπορείτε να έρθετε στον Διευθυντή,  καθώς και στον δάσκαλο της τάξης για να ενημερώσετε το σχολείο σχετικά με το διαζύγιό σας», είπε η Αναστασία. «Μπορείτε είτε να κλείσετε ένα ραντεβού είτε να έχετε μια άτυπη συνάντηση ή να επικοινωνήσετε πριν ή μετά το σχολείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατή η επικοινωνία και μέσω σχολικού email.”

Η Χρυσούλα Φ.  είναι Υπεύθυνη Νηπιαγωγείου. «Στο νηπιαγωγείο μας, εφαρμόζουμε μια πολιτική ανοιχτής επικοινωνίας, οπότε κάθε φορά που ένας γονέας θέλει να μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τον διευθυντή ή μέλος του προσωπικού, είναι ευπρόσδεκτος», είπε. «Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο ή το email».

Πώς να επικοινωνήσετε με το σχολείο του παιδιού σας σχετικά με το διαζύγιό σας

Η τακτική ενημέρωση του σχολείου σχετικά με τη διαδικασία διαζυγίου σας δεν είναι απαραίτητη, εκτός εάν έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο παιδί σας. «Εφόσον οι γονείς συνεχίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους με εποικοδομητικό τρόπο, το σχολείο δεν χρειάζεται να ενημερώνεται για όλα όσα συμβαίνουν», είπε η Σοφία.

«Εάν ένας από τους γονείς παύσει να έχει την επιμέλεια ή να έχει το δικαίωμα να παραλάβει το παιδί, θα πρέπει να ενημερωθεί και το σχολείο», πρόσθεσε ο Χρυσούλα Φ.

Πώς επηρεάζει το διαζύγιο τη σχολική απόδοση;

Το πώς το διαζύγιό σας θα επηρεάσει την απόδοση του παιδιού σας στο σχολείο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση. Τα διαζύγια υψηλών συγκρούσεων τείνουν να επηρεάζουν τα παιδιά περισσότερο από τα φιλικά διαζύγια και ορισμένα παιδιά προσαρμόζονται πιο γρήγορα από άλλα. Πολλές φορές, ο αντίκτυπος του διαζυγίου στη σχολική επίδοση ενός παιδιού προκαλείται από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην καθημερινότητά του.

Σύμφωνα με την Αναστασία Σ., «Σε περιπτώσεις όπου επηρεάζεται η σχολική επίδοση, συνήθως επηρεάζει την προσοχή, την εστίαση και την ικανότητά τους να ασχοληθούν με τα μαθήματά τους. Μπορεί εύκολα να αναστατωθούν και να νιώθουν λύπη, ενοχές, κατάθλιψη ή ανησυχία για το μέλλον. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να μην ενδιαφέρονται τόσο για τη μάθηση. Μερικές φορές αποσύρονται από τους συνομηλίκους τους, και σε άλλες περιπτώσεις έχουν συχνά συναισθηματικά ξεσπάσματα και εκρήξεις θυμού επειδή αναζητούν την προσοχή ή νιώθουν πληγωμένα και φοβισμένα».

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τον αντίκτυπο του διαζυγίου σας στις σχολικές επιδόσεις του παιδιού σας

Παρόλο που μερικές φορές μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια ανάμεσα σε εσάς και τον πρώην σύντροφό σας, τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι ειδικοί στη γονική μέριμνα συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να μην εκφράζονται αυτές οι απόψεις μπροστά στα παιδιά για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ψυχολογικής τους κατάστασης. Αν και ο χωρισμός θα σας επιβαρύνει ψυχολογικά ως ενήλικες, είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε το παιδί στη διαδικασία, καθώς το διαζύγιο με τα παιδιά είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους.

«Διατηρήστε την επικοινωνία ανοιχτή: εξηγήστε τι πρόκειται να συμβεί και επιτρέψτε στο παιδί σας να μιλήσει για τα συναισθήματά του», είπε ο Αναστασία. «Αφήστε τους να ξέρουν ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουν θλίψη και θυμό».

Από τη σκοπιά του σχολείου, είναι προτιμότερο και οι δύο γονείς να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη του παιδιού τους, εάν το επιτρέπουν οι περιστάσεις. Όπως εξηγεί η Σοφία, «μια κατάσταση στην οποία και οι δύο γονείς εξακολουθούν να είναι σε επαφή και συνεχίζουν να συμμετέχουν από κοινού στο πρόγραμμα των παιδιών, είναι ιδανική».

Πώς το σχολείο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το διαζύγιο

Οι δάσκαλοι της τάξης μπορούν να παρέχουν στο παιδί σας την καθημερινή υποστήριξη που μπορεί να χρειαστεί για να αντιμετωπίσει το διαζύγιό σας.

Επιπλέον, απλά πηγαίνοντας στο σχολείο κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας μια ανακουφιστική ρουτίνα που του δίνει ένα διάλειμμα από τις αλλαγές στο σπίτι.

Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο άγχος σχετικά με τον χρόνο παραλαβής ή την παράδοση, ειδικά όταν  ο ένας  γονέας παραλαμβάνει το παιδί και ο άλλος το παραδίδει ή όταν πρόκειται να μείνει σε άλλο σπίτι. Οι δάσκαλοι συνιστούν στους γονείς να είναι υπομονετικοί με το παιδί τους κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα