Διαζύγιο με ενήλικα παιδιά: Δεν είναι πιο εύκολο

Υπάρχουν ανεξάντλητες συμβουλές για το διαζύγιο με ανήλικα παιδιά, αλλά το διαζύγιο με  ενήλικα παιδιά τείνει να ξεχνιέται. Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε για το διαζύγιο με τα ενήλικα παιδιά είναι ότι είναι  ακόμα πιο οδυνηρό για αυτά.

Ο χωρισμός με ενήλικα παιδιά δεν είναι πιο εύκολος ή πιο δύσκολος, αλλά είναι διαφορετικός και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να θεωρήσετε τίποτα δεδομένο.

Πρέπει να είστε τόσο προσεκτικοί  με το διαζύγιό σας, όσο θα ήσασταν αν τα παιδιά σας ήταν ακόμη ανήλικα.

Πώς να χειριστείτε το διαζύγιο με ενήλικα παιδιά.

Μιλώντας στα παιδιά σας

Έχει σημασία το πώς ανακοινώνετε στα παιδιά σας  το διαζύγιό σας. Με ανήλικα παιδιά που ζουν στο σπίτι, η καλύτερη προσέγγιση είναι να το ανακοινώνουν  και οι δύο γονείς σε όλα τα παιδιά μαζί, ώστε να λάβουν όλα το ίδιο μήνυμα. Αυτή θεωρείται ότι  είναι η καλύτερη προσέγγιση και για ενήλικα παιδιά.

Ο κίνδυνος να το πείτε σε κάθε παιδί ξεχωριστά είναι ότι πριν καν ολοκληρώσετε τη συνομιλία με το πρώτο παιδί, αυτό θα μεταδώσει την είδηση  ήδη στα αδέλφια του μέσω  Twitter, Facebook, Instagram ή οποιασδήποτε άλλου μέσου κοινωνικής δικτύωσης  χρησιμοποιούν.

Τα ενήλικα παιδιά αισθάνονται υπεύθυνα

Τα ενήλικα παιδιά αναλαμβάνουν την ευθύνη για το διαζύγιο των γονιών τους, όπως κάνουν τα ανήλικα παιδιά, αλλά το κάνουν με διαφορετικό τρόπο.

Μπορεί να μην αισθάνονται ότι είναι απαραίτητα υπεύθυνα για τη διάλυση του γάμου, νιώθουν  όμως υπεύθυνα για τη δυστυχία των γονιών τους όλα αυτά τα χρόνια που έμειναν μαζί μόνο για εκείνα.

Αυτό μεταφράζεται συχνά σε τεράστιο εύρος ενοχής και είναι κάτι που οι περισσότεροι γονείς δεν σκέφτονται ειδικά αν παλεύουν με τις δικές τους ενοχές. Με αυτό το βάρος της ενοχής, το παιδί σας μπορεί να υποστηρίζει το διαζύγιο ή να ενθαρρύνει τη συμβουλευτική γάμου. Μπορεί να είναι καλοπροαίρετα αλλά δεν είναι δική τους απόφαση.

Με τους μακροχρόνιους γάμους, τα παιδιά μπορεί να αναρωτιούνται αν έχετε καταφέρει να κάνετε τον γάμο να λειτουργήσει για 30, 35, 40 χρόνια, γιατί να μην συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνατε.

Ακριβώς επειδή το χειρίζεστε για 40 χρόνια δεν σημαίνει ότι θέλετε να συνεχίσετε να το κάνετε για τον υπόλοιπο  χρόνο της ζωής σας. Το πρόβλημα είναι ότι κανένα παιδί δεν θέλει ποτέ να δει τους γονείς τους να χωρίζουν, αλλά είναι δική σας απόφαση, όχι δική τους.

Είναι πιο δύσκολο όταν δεν το βλέπουν να έρχεται

Τα παιδιά που πιστεύουν ότι οι γονείς τους έχουν έναν τέλειο γάμο και δεν βλέπουν το διαζύγιο να έρχεται, δυσκολεύονται περισσότερο να αντεπεξέλθουν και ειδικά όταν ένα παιδί έχει στενή σχέση με έναν γονέα.

Τα παιδιά δεν μπορούν να προβλέψουν  το διαζύγιο  όταν ένα μέρος έχει αποφασίσει ότι ο γάμος πρέπει να τελειώσει, αλλά έχει συγχρόνως έχει αποφασίσει να περιμένει έως ότου τα παιδιά ενηλικιωθούν. Αυτός ο γονιός καταφέρνει να διατηρήσει την όψη ενός ευτυχισμένου γάμου, να συμμετέχει σε  οικογενειακές εκδηλώσεις και γιορτές, να κάνει οικογενειακές διακοπές.

Στη συνέχεια, όταν έρθει το τέλος του γάμου, τα παιδιά εκπλήσσονται επειδή οι γονείς τους δεν διαφωνούσαν ποτέ και  φυσικά δεν είχαν ιδέα ότι ο γάμος ήταν προβληματικός.

Έτσι  ξεκινά μια διαδικασία επανεγγραφής της οικογενειακής ιστορίας. Παλεύουν να βρουν την αλήθεια σε κάθε γεγονός και τους είναι δύσκολο να αποδεχτούν την έννοια της πολλαπλής πραγματικότητας.

Τα ενήλικα παιδιά του διαζυγίου αρχίζουν επίσης να εξετάζουν τις δικές τους σχέσεις. Το ότι οι γονείς τους έκαναν τόσο καλή δουλειά για να καλύψουν τα προβλήματά τους, κάνει το παιδί να αναρωτιέται τι είναι πραγματικό ή σταθερό στη δική του σχέση.

Τα παιδιά συνήθως γνωρίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά

Ενώ ορισμένα παιδιά δεν βλέπουν το τέλος του γάμου των γονιών τους, πολλά το κάνουν. Είδαν τις συμπεριφορές που έκαναν τον γάμο να καταρρεύσει ή που έκανε τη συμβίωση πραγματικά δύσκολη.

Ακόμα κι αν δεν έχουν πλήρη γνώση του τι πραγματικά συμβαίνει, μόλις αφαιρέσετε την προστατευτική ασπίδα και τα παιδιά αρχίσουν να επαναδιαπραγματεύονται τη σχέση τους με κάθε γονέα, η ευαισθητοποίησή τους θα αυξηθεί.

Τα παιδιά δεν χρειάζεται να ξέρουν τα πάντα

Ενώ τα ενήλικα παιδιά αγωνίζονται να ξαναγράψουν την αλήθεια τους, μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να εξηγήσετε τη δική σας πραγματικότητα. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή.

Για τους γονείς, το πιο έξυπνο είναι  να περπατήσουν επάνω σε αυτή τη γραμμή. Θέλουν να μοιραστούν με τα παιδιά αρκετές πληροφορίες για να τα βεβαιώσουν  πως  οι ευτυχισμένες αναμνήσεις ήταν πραγματικά ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά ίσως υπήρξαν και άλλα γεγονότα τα οποία σίγουρα δεν θα άρεσαν στα παιδιά.

Οι γονείς συνήθως κρατούν μακριά αυτά τα γεγονότα  από τα παιδιά από αγάπη. Και το ότι οι γονείς έχουν πάρει την απόφαση να τερματίσουν τον γάμο τους δεν σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να μοιραστούν με αυτά, όλα όσα συνέβαιναν.

Το κλειδί εδώ είναι να ακούσετε το παιδί σας και όσα έχει να σας πει. Μπορεί να είναι θυμωμένα. Μπορεί να είναι απογοητευμένα και θα έχουν άποψη, αλλά μην κρατήσετε αμυντική στάση.

Αποφύγετε την διεξοδική πληροφόρηση

Είπαμε πως τα παιδιά  δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα πάντα και αυτό  είναι τόσο σημαντικό που πρέπει να τονιστεί. Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί  είναι να μοιραστούν  πολλά  γεγονότα με τα ενήλικα παιδιά τους επειδή πιστεύουν ότι σαν ενήλικες μπορούν να το χειριστούν. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Η αποφυγή της λεπτομερούς πληροφόρησης  γίνεται πιο δύσκολη με τα ενήλικα παιδιά επειδή πρόκειται να κάνουν τις ερωτήσεις που δεν κάνουν τα μικρότερα παιδιά. Για παράδειγμα, το ενήλικο παιδί σας μπορεί να βγει αμέσως και να σας ρωτήσει εάν εσείς ή ο άλλος γονέας τους είχατε σχέση. Εάν εμπλέκεται τρίτος, μπορεί να θέλετε να το πείτε στο παιδί σας επειδή δικαιολογεί το διαζύγιο και βοηθά να εξηγηθούν τα πάντα.

Αποφύγετε την υπερβολική συμμετοχή του παιδιού σας.

 Ένα κλασικό παράδειγμα αυτού είναι όταν ένας γονέας πρέπει να φύγει από το  σπίτι και ρωτάει το παιδί του εάν μπορεί να μετακομίσει μαζί του. Και, αν ο  λόγος για να μετακομίσετε με το παιδί σας είναι για συναισθηματική υποστήριξη, τότε ακόμα περισσότερο υπάρχει λόγος για να αναζητήσετε κάπου αλλού για να ζήσετε. Το παιδί σας δεν είναι το σύστημα κοινωνικής υποστήριξής σας ή ο θεραπευτής σας.

Μην ζητάτε ή μην περιμένετε από το παιδί σας να πάρει μια πλευρά

Με βάση την εμπειρία μου, πιστεύω ότι είναι πιο συνηθισμένο για τα ενήλικα παιδιά να παίρνουν μέρος στο διαζύγιο των γονιών τους επειδή γνωρίζουν ή νομίζουν ότι γνωρίζουν περισσότερα για τις περιστάσεις. Αυτό δεν είναι υγιές και δεν είναι αυτό που θέλουμε. Βραχυπρόθεσμα, η τοποθέτηση υπέρ της μιας πλευράς θα βλάψει σίγουρα τη σχέση του παιδιού με τον γονέα που αντιτίθεται. Μακροπρόθεσμα, μπορεί ακόμη και να βλάψει τη σχέση τους με τον γονέα με τον οποίο είναι σύμμαχοι. Ο άλλος πραγματικός κίνδυνος είναι ότι θα βλάψει τη σχέση του παιδιού με τα αδέλφια του.

Αυτό είναι ευκολότερο να ειπωθεί παρά να γίνει, ειδικά σε καταστάσεις όπου υπάρχουν διαχωρισμοί περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, εάν καταλήξετε να κρατήσετε το συζυγικό σπίτι ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου, το παιδί σας μπορεί να πει ότι δεν πιστεύει ότι είναι δίκαιο που ο άλλος γονέας  αποχώρησε από το σπίτι.

Το να μην απαντήσετε ή να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας πιθανόν να βλάψει τη σχέση σας με το παιδί σας, η οποία μπορεί να είναι ήδη τεταμένη. Ταυτόχρονα, θέλετε να αποφύγετε την περαιτέρω ανάλυση επειδή οι λεπτομέρειες του διαζυγίου δεν είναι υπόθεση του παιδιού σας.

Σε αυτή την περίπτωση, απαντάτε με την  παραδοχή ότι ναι πήρατε το σπίτι, τονίζοντας παράλληλα  ότι ο πρώην σας πήρε άλλα περιουσιακά στοιχεία που αξίζουν όσο το σπίτι. Θα μπορούσατε επίσης να εξηγήσετε ότι η νομική διαδικασία απαιτεί δίκαιη κατανομή των περιουσιακών στοιχείων και ότι αυτή εποπτεύεται από το δικαστήριο.

Χρειάζεται χρόνος για προσαρμογή

Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι επειδή εσείς  έχετε διαχειριστεί το γεγονός του διαζυγίου με πολιτισμό, ακόμη και φιλικά , μπορείτε να συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε σαν να μην άλλαξε τίποτα μετά το διαζύγιο. Είναι εξαιρετικά ιδανικό, αλλά απαιτεί χρόνο και δέσμευση από τις περισσότερες οικογένειες για να το πετύχουν.

Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο για να περάσετε πρώτα τη νομική διαδικασία και να αφήσετε τη σκόνη να καθίσει. Μερικές φορές το να συνεχίζετε οικογενειακά δείπνα ενώ είστε στην διαδικασία  του διαζυγίου σας είναι πολύ οδυνηρό και δεν βοηθάει ούτε τα παιδιά γιατί τους εκθέτει σε συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις  και φέρνει όλους σε δύσκολη θέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα