Πώς να μην γίνετε ένας απών πατέρας μετά το διαζύγιο

Σύμφωνα με έρευνες, το 27% των χωρισμένων πατεράδων δεν έχουν καμία επαφή με τα παιδιά τους. Δηλαδή πολλοί απόντες πατέρες! Και, πολλά λυπημένα και μπερδεμένα παιδιά.

Ο ρόλος σας ως γονιός θα αλλάξει μετά το διαζύγιό σας, ειδικά αν είστε πατέρας που δεν έχει την επιμέλεια. Απαιτείται επιπλέον προσπάθεια για τη γονική μέριμνα και τον προγραμματισμό των επισκέψεων. Προσθέστε σε αυτό, την πιθανότητα μιας αντίπαλης σχέσης με την πρώην σύζυγό σας και είναι κατανοητό γιατί το να φύγετε από τη ζωή των παιδιών σας μπορεί να φαίνεται σαν η απάντηση στα προβλήματά σας. Δεν είναι όμως έτσι.

Μερικοί πατεράδες ισχυρίζονται ότι δεν βλέπουν πλέον τα παιδιά τους γιατί αυτό μειώνει την αναστάτωση στη ζωή των παιδιών τους. Νομίζουν ότι κάνουν τη χάρη στα παιδιά τους μένοντας μακριά, ενώ στην πραγματικότητα τους προσθέτουν σύγχυση και αισθήματα εγκατάλειψης.

Εάν νιώθετε συγκλονισμένοι από το διαζύγιο και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στο ρόλο σας ως πατέρας, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε ότι δεν θα γίνετε πατέρας που θα απουσιάζει. Εάν σκέφτεστε αν είναι καλύτερο για όλους ή όχι αν απομακρυνθείτε από την ανατροφή των παιδιών σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές πριν εγκαταλείψετε τη σχέση σας με τα παιδιά σας.

1. Δημιουργήστε ένα ρεαλιστικό σχέδιο επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου.

Είναι εύκολο να επικεντρωθείτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου σε ζητήματα όπως η διαίρεση της περιουσίας, η διατροφή ή ποιος θα πληρώσει ποια χρέη. Αυτά τα θέματα είναι σημαντικά, αλλά τα παιδιά σας θα είναι κοντά σας και μετά την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Θα είναι ευκολότερο να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τα παιδιά σας μετά την οριστική ολοκλήρωση του διαζυγίου σας, εάν επιμείνετε στον δικηγόρο σας να διαπραγματευτεί ένα λογικό σχέδιο επιμέλειας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου. Βεβαιωθείτε ότι το γονεϊκό σας πρόγραμμα αναφέρει ξεκάθαρα πόσες νύχτες το μήνα θα περνούν τα παιδιά σας μαζί σας  και πόσες καλοκαιρινές διακοπές θα κάνετε με τα παιδιά σας.

2. Διατηρήστε τακτική επικοινωνία με τα παιδιά σας:

Το πρόγραμμα των επισκέψεών σας μπορεί να είναι κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο και μία νύχτα την εβδομάδα για δείπνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας τις μέρες που δεν είναι μαζί σας. Το να ακούνε τη φωνή σας και να αισθάνονται ότι τους αγαπάτε αρκετά ώστε να σας ενδιαφέρει ό,τι έχουν κάνει, βοηθάει πολύ στο να κρατήσετε τα παιδιά σας συναισθηματικά «δεμένα» μαζί σας ως πατέρα.

Δεν είναι παρά ένα τηλεφώνημα τριών λεπτών για να πείτε «σ’ αγαπώ» ή «πώς πέρασες την μέρα σου», οπότε κάντε αυτή την προσπάθεια σε τακτική βάση.

3. Να είστε συνεπείς με την επίσκεψη και την επικοινωνία:

Πριν χωρίσετε, το να τηρείτε με τα παιδιά σας ένα πρόγραμμα  στην καθημερινότητά τους ήταν απλό. Ήταν επίσης πιο εύκολο επειδή γινόταν σε συνεργασία με την πρώην σύζυγο.

Αυτές οι μέρες πέρασαν, είστε μόνοι σας και είναι επιτακτική ανάγκη, ειδικά τώρα που ζουν σε δύο σπίτια τα παιδιά σας να συνεχίσουν να έχουν συνέπεια στην καθημερινότητά τους. Ανεξάρτητα από το αν είστε ή όχι ακόμα παντρεμένοι με τη μητέρα τους, γνωρίζετε ποιο ήταν το καθημερινό τους πρόγραμμα πριν το διαζύγιο. Όταν βρίσκονται στο σπίτι σας, θα έχουν μια αίσθηση ασφάλειας, αν καταβάλετε προσπάθεια για να τα ταΐσετε σύμφωνα με το πρόγραμμα, να τα βάλετε στο κρεβάτι την ώρα που είναι συνηθισμένα και να ακολουθήσετε τους κανόνες που έχουν συνηθίσει.

Επιπλέον, πρέπει τώρα να είστε συνεπείς με τη νέα ρουτίνα της επίσκεψης και της επικοινωνίας. Εάν είναι το Σαββατοκύριακο που πρέπει να περάσετε με τα παιδιά σας, εμφανιστείτε, πάρτε τα παιδιά σας και φροντίστε με συνέπεια τα παιδιά σας εάν είναι η προγραμματισμένη ώρα επίσκεψής σας. Και, αν πρόκειται να κάνετε ένα τηλεφώνημα καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα στις 7:30 το βράδυ, μην χάσετε μια κλήση. Γίνετε ο πατέρας στον μπορούν να βασίζονται τα παιδιά σας!

4. Να είστε εκεί για αυτούς 24/7:

Μπορεί να έχετε χωρίσει, μπορεί να έχετε πρόγραμμα γονικής μέριμνας, αλλά, όπως όλοι οι γονείς, θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα 24/7. Όταν τα παιδιά σας βρίσκονται υπό την επιμέλεια της πρώην συζύγου σας, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάτε να είστε πατέρας. Μην σχεδιάζετε ταξίδια εκτός πόλης χωρίς να ειδοποιήσετε τα παιδιά σας και να τους αφήσετε στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση που χρειαστεί να έρθουν σε επαφή μαζί σας.

Η νέα σας κοπέλα μπορεί να είναι σημαντική για εσάς, δεν θα είναι ποτέ πιο σημαντική από τα παιδιά σας και την κάλυψη των αναγκών τους. Να είστε πρόθυμοι να ακυρώσετε ή να αλλάξετε τα σχέδια μαζί της αν σας χρειάζονται τα παιδιά σας. Αν είναι ώριμη σύντροφος  θα καταλάβει, αν δεν καταλαβαίνει, δεν είναι ώριμη.

Μπορεί να βλέπετε τα παιδιά σας μόνο ορισμένες ημέρες του μήνα μετά το διαζύγιο, αλλά το διαζύγιο δεν ακυρώνει τις ολοήμερες, καθημερινές σας υποχρεώσεις ως πατέρα.

5. Συμμετέχετε σε όλα τα επίπεδα:

Το να είσαι πατέρας μετά το διαζύγιο είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να τηρείς ένα τακτικό πρόγραμμα επισκέψεων και επικοινωνίας. Όταν είστε μαζί τους, ασχοληθείτε μαζί τους. Μην είστε ο  μπαμπάς  που σχεδιάζει μόνο διασκεδαστικές δραστηριότητες ή αγοράζει το πιο πρόσφατο βιντεοπαιχνίδι. Ασχοληθείτε μαζί τους όταν βρίσκονται υπό την επιμέλειά σας με τρόπους που βοηθούν στην προώθηση ενός συναισθηματικού δεσμού. Μάθετε τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές τους, τι κάνουν στο σχολείο και ποιοι είναι οι φίλοι τους. Δείξτε τους ότι έχετε γνήσιο ενδιαφέρον για αυτούς.

6. Εάν είστε θυμωμένοι, μην το μεταφέρετε στα παιδιά σας:

Προσπαθήστε να διαχωρίσετε τη σχέση σας με τα παιδιά σας από τις πιθανές συγκρούσεις με την πρώην σας. Κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε τον θυμό σας εναντίον της ώστε να μην πληγώσει τα παιδιά σας. Δεν είστε θύμα, είστε ένας ενήλικος άντρας και είναι δική σας ευθύνη να βάζετε ΠΑΝΤΑ τα συναισθήματα των παιδιών σας πάνω από τα δικά σας.

7. Μην φοβάστε τα συναισθήματά τους:

Αν το διαζύγιο είναι μια δύσκολη κατάσταση για τους ενήλικες, είναι ακόμα πιο δύσκολη για τα μικρά παιδιά. Θα έχουν ερωτήσεις να κάνουν, συναισθήματα να εκφράσουν και ίσως ακόμη και κάποια δυσαρέσκεια να μεταφέρουν. Μην τα απομακρύνετε επειδή αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας να απαλύνετε τον πόνο τους και να τους βοηθήσετε να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε μόνο λίγο χρόνο μαζί τους και δεν θέλετε να χάνεται αυτός ο χρόνος σε αρνητική ενέργεια, αλλά, αν θέλετε να υπάρχουν καλύτερες στιγμές, θα πρέπει να τους βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Εάν χρειάζεστε εξωτερική βοήθεια  πηγαίνετε σε ειδικούς με τα παιδιά σας για να τα βοηθήσετε  να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν την αστάθεια που νιώθουν λόγω του διαζυγίου.

Εδώ είναι η πραγματικότητα, η ζωή συνεχίζεται μετά το διαζύγιο και το ίδιο ισχύει και για τον ρόλο σας ως πατέρα. Μπορείτε να κάνετε την επιλογή να προσπαθήσετε και  να γίνετε ο καλύτερος γονιός που μπορείτε να γίνετε για τα παιδιά σας ή, μπορείτε  να πάρετε τον εύκολο δρόμο. Το να είσαι πατέρας σημαίνει να αγαπάς τα παιδιά σου περισσότερο από ό,τι αγαπάς τον εαυτό σου. Σημαίνει να βάζετε τον πόνο, την ταλαιπωρία και τις ανάγκες τους πάνω από τις δικές σας και να συνεχίζετε να είστε μέρος της ζωής τους, ανεξάρτητα από το πόσο συντριπτική είναι η ευθύνη.

Πηγή: divorcedmoms.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα