Πώς να πείτε στο παιδί σας ότι παίρνετε διαζύγιο

από την Δώρα Σιμιτσή

Όταν εσείς και ο σύζυγός σας έχετε αποφασίσει να χωρίσετε, οι κινήσεις σας είναι πιο σύνθετες εάν εμπλέκονται ένα ή περισσότερα παιδιά.
Για να κάνετε τη διαδικασία ομαλή, είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι πριν μιλήσετε με το παιδί σας. Κρατήστε σημειώσεις και εξασκήστε αυτό που θα πείτε. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να συζητήσετε μαζί του για το ποιος, τι, πού, πότε και γιατί οδηγηθήκατε στο διαζύγιο.

Ποιος πρέπει να τους το πει;

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει και οι δύο γονείς να συναντηθούν με το παιδί για να το ενημερώσουν για το διαζύγιο. Είναι καλύτερο οι δύο γονείς να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα ενωμένο μέτωπο. Αυτό θα δώσει στο παιδί ή στα παιδιά την αίσθηση ότι οι γονείς του εξακολουθούν να συνεργάζονται. Θα τα βοηθήσει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη λήψη αντιφατικών μηνυμάτων από τους γονείς τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το διαζύγιο είναι αμφισβητούμενο ή ένας γονέας έχει εγκαταλείψει την οικογένεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μόνο ένας γονέας είναι διαθέσιμος για να πει στο παιδί για το διαζύγιο. Αυτός ο γονέας πρέπει να προσπαθήσει να αφήσει τον θυμό του πριν μιλήσει στο παιδί. Θυμηθείτε, το παιδί δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του διαζυγίου. Έχουν ακόμα πίστη και στον άλλο γονέα. Η προσπάθεια του ενός να στρέψει το παιδί εναντίον του άλλου γονέα ή να του πει πολλές πληροφορίες μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική δυσαρέσκεια ή πρόσθετα ζητήματα.

Τι πρέπει να τους πει;

Το πιο σημαντικό είναι ότι το παιδί δεν φταίει. Ενημερώστε τα ότι η απόφαση διαζυγίου είναι μεταξύ των δύο ενηλίκων. Δεν αφορά τη σχέση του παιδιού με τους γονείς του. Και πάλι, υπενθυμίστε στο παιδί ότι δεν έχει κάνει κανένα λάθος και φυσικά δεν έχει καμία ευθύνη στην απόφαση.
Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβει το παιδί είναι ότι το διαζύγιο δεν σημαίνει ότι οι γονείς δεν το αγαπούν πλέον και πως θα μεταβάλει την φροντίδα του. Επιπλέον, το παιδί μπορεί να αγαπά και τους δύο γονείς το ίδιο χωρίς να ανησυχεί ή να αισθάνεται αμφιβολία για τον ένα.
Τέλος, το παιδί πρέπει να μάθει ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια. Δεν χρειάζεται να του δώσετε όλες τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να του δώσετε πληροφορίες που σχετίζονται με τη καθημερινότητά του, συμπεριλαμβανομένου του πού θα ζει το παιδί και ποιο θα είναι το πρόγραμμά του με κάθε γονέα.
Πού πρέπει να τους το πείτε;
Προσπαθήστε να πείτε στο παιδί για το διαζύγιο σε μια τοποθεσία όπου αισθάνεται ασφαλής και άνετα. Συνήθως, το καλύτερο μέρος για να τους πείτε είναι όταν είναι ήρεμο και στο σπίτι. Είναι πιθανό να γνωρίζει ήδη ότι κάτι συμβαίνει εάν ένας γονέας έχει μετακομίσει. Ανεξάρτητα από αυτό, προσπαθήστε να διατηρήσετε το περιβάλλον ήρεμο και χαλαρό.
Μπορεί να είναι χρήσιμο να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς προτού το πείτε στο παιδί. Δεν χρειάζεται να ενημερωθούν με λεπτομέρειες. Ωστόσο, το να τους ενημερώσετε ότι το παιδί θα έρθει αντιμέτωπο με το διαζύγιο των γονέων του μπορεί να είναι χρήσιμο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προετοιμαστούν για αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού.

Πότε πρέπει να τους πει;

Μην κάνετε τη συζήτηση για το διαζύγιο με το παιδί σας, εκτός εάν εσείς και ο πρώην σύντροφός σας είστε 100% σίγουροι ότι αυτό είναι αυτό που θέλετε. Εάν εσείς και ο πρώην σύντροφός σας μπορείτε να είστε ενωμένοι, προσπαθήστε να το πείτε στο παιδί 2-3 εβδομάδες πριν από την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών. Αυτό περιλαμβάνει μία μετακόμιση, νέα προγράμματα γονικής μέριμνας και ημερομηνίες δικαστηρίου.
Εάν είναι δυνατόν, πείτε του για το διαζύγιο στις αρχές του Σαββατοκύριακου όταν δεν υπάρχει πρόγραμμα υποχρεώσεων. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει χρόνος για να επεξεργαστεί τα λόγια σας και να υποβάλει ερωτήσεις (εάν έχει). Δεν πρέπει να είναι μια απλή συνομιλία δέκα λεπτών που πραγματοποιείται πριν ξεκινήσει για το σχολείο ή το ποδόσφαιρο.

Πόσα πρέπει να μοιραστείτε για το «γιατί» του διαζυγίου;

Δεν χρειάζεται να πείτε στο παιδί σας κάθε λεπτομέρεια για το τι οδήγησε στο τέλος του γάμου. Δώστε πληροφορίες ειλικρινείς αλλά κατάλληλες για την ηλικία. Να είστε προετοιμασμένοι για ερωτήσεις αλλά να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσετε σε όλα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν μια απάντηση θα έβλαπτε τα συναισθήματα του παιδιού ή θα μπορούσε να τα κάνει να δυσανασχετήσουν απέναντι σε έναν από τους δύο γονείς.
Τέλος, φροντίστε να αφήσετε την πόρτα ανοιχτή για περισσότερες ερωτήσεις. Το παιδί θα χρειαστεί χρόνο για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και μπορεί να βρει πρόσθετα πράγματα που θέλει να γνωρίζει. Είναι καλύτερο εάν αισθάνονται ότι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ όλων. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να προσφέρετε στο παιδί την υποστήριξη ενός συμβούλου, εάν θέλει να μιλήσει περαιτέρω για τα συναισθήματά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα