Προστατέψτε τον εαυτό σας από το ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ: Βρείτε την Αρμονία στην Καθημερινή Ζωή μετά το Διαζύγιο

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να συνηθίσεις την single ζωή μόλις τελειώσει η σχέση σου. Επιπλέον, η διαδικασία διαζυγίου μπορεί να αφήσει μια πικρή γεύση, η οποία παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το διαζύγιο.

Ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση είναι να αυξήσουν τις ώρες εργασίας τους προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή τους από τη θλίψη. Ωστόσο, αυτή η αντίδραση οδηγεί τελικά στο να επιδεινώσει το άγχος και το στρες τους, πλησιάζοντας  επικίνδυνα στην πλήρη κατάρρευση.

Για να προστατευτείτε λοιπόν από την εξάντληση και να βρείτε αρμονία στη ζωή μετά το διαζύγιο, ακολουθούν μερικές χρήσιμες στρατηγικές/συμβουλές για να ξαναχτίσετε τη ζωή σας και να βγείτε πιο δυνατοί.

Συμβουλές για το πώς να βρείτε την αρμονία στη ζωή μετά το διαζύγιο

Αφήστε τον εαυτό σας να θρηνήσει

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το διαζύγιο μπορεί να είναι μια οδυνηρή εμπειρία. Πιθανότατα να κατακλύζεστε από πολλά δυσάρεστα συναισθήματα. Λάβετε υπόψη ότι το πένθος είναι κρίσιμο για τη διαδικασία θεραπείας. Ο πόνος της θλίψης είναι ακριβώς αυτό που σας δίνει τη δυνατότητα να αφήσετε την παλιά σας σχέση και να προχωρήσετε στη ζωή.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε αντικρουόμενα συναισθήματα όπως θυμό, αγανάκτηση, σύγχυση και θλίψη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα συναισθήματα και να μην προσπαθήσετε να τα αγνοήσετε. Αν και αυτά τα συναισθήματα θα είναι συχνά αρκετά οδυνηρά, η προσπάθεια καταπίεσής τους θα οδηγήσει μόνο στην επιδείνωσή τους.

Τα καλά νέα είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι η θλίψη σας, δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θυμηθείτε ότι το να προχωρήσετε θα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος σας και το να μένετε στα αρνητικά σας συναισθήματα για πολύ καιρό θα σας εμποδίσει να τον πετύχετε.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Μερικές φορές είναι δύσκολο να ισορροπήσεις μόνος σου μετά από ένα διαζύγιο καθώς αγωνίζεσαι να ανακαλύψεις ξανά την ταυτότητά σου και να αγκαλιάσεις τη νέα σου ζωή. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η επαγγελματική θεραπεία. Η επαγγελματική συμβουλευτική μετά το διαζύγιο μπορεί να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στις συνέπειες του διαζυγίου σας. Οι θεραπευτές που έχουν εμπειρία στη συμβουλευτική διαζυγίου χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σας και να σας βοηθήσουν να συμβιβαστείτε με την πραγματικότητα.

Αυτοί οι θεραπευτές μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα που μπορεί να έχετε προς τον/την  πρώην σύζυγό σας με παραγωγικό τρόπο. Ως εκ τούτου, η συνομιλία με έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρύνετε αυτά τα συναισθήματα, έτσι ώστε αυτά να μην παραμένουν κλεισμένα μέσα σας.

Περιορίστε την επαφή με αρνητικά άτομα και κάντε νέους φίλους

Μετά το διαζύγιο, οι άνθρωποι τείνουν να βιώνουν εξάντληση καθώς σταδιακά πνίγονται κάτω από το υπερβολικό άγχος που προκαλείται από τον χωρισμό με τον/την  πρώην σύζυγό τους. Σε τέτοιες τραυματικές στιγμές, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να κάνετε παρέα με άτομα με αρνητική διάθεση. Η αλληλεπίδραση με τέτοιους ανθρώπους θα ρίξει τη διάθεσή σας ακόμα πιο κάτω. Εάν πρέπει να συνεργαστείτε με ένα αρνητικό άτομο, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που επικοινωνείτε με αυτό.

Επιπλέον, μετά το διαζύγιό σας, μπορεί να αισθάνεστε σαν να είστε ένας περίεργος άντρας/γυναίκα σε έναν κόσμο όπου ο καθένας ζει μια ευτυχισμένη ζωή με τον/την σύντροφό του. Στην πραγματικότητα, οι παντρεμένοι φίλοι σας μπορεί να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να περνούν τόσο πολύ χρόνο μαζί σας μετά τον χωρισμό σας συγκριτικά με παλιά. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πρέπει να κάνετε νέους φίλους. Η επικοινωνία με τον εαυτό σας και η παρέα με νέα άτομα μεταφράζεται σε λιγότερο χρόνο που αφιερώνετε για να αναβιώνετε οδυνηρές αναμνήσεις που συνδέονται με το διαζύγιό σας.

Γράψτε ένα ημερολόγιο

Η συγγραφή ενός ημερολογίου μπορεί να είναι μια χρήσιμη διέξοδος για τα συναισθήματά σας. Το να γράψετε για τη συναισθηματική σας αγωνία και τους αγώνες σας μπορεί να σας βοηθήσει να μετριαστεί ο πόνος σας.

Καθώς οι αρνητικές σκέψεις στριφογυρίζουν στο κεφάλι σας, είναι εύκολο να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε μπροστά σε έναν τοίχο μετά το διαζύγιό σας. Το ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα και να σας αποθαρρύνει από το να τα στοχάζεστε υπερβολικά. Αν και είναι πολύ πιθανό αυτό να το πετύχετε  χωρίς να κρατάτε ημερολόγιο, το να βλέπετε τις σκέψεις σας γραμμένες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και ενθαρρύνει την πιο ενδελεχή και ταχεία θεραπεία.

Επιπλέον, σε αντίθεση με το να καταθέτετε τα συναισθήματά  σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα ημερολόγιο δεν θα σας κρίνει ποτέ και μπορείτε εκεί να εκτονώσετε με ασφάλεια τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας.

Βασιστείτε στους στενούς σας φίλους

Το να βασίζεστε στους στενούς σας φίλους μετά το διαζύγιο μπορεί να σας βοηθήσει να μην βυθιστείτε σε κατάσταση απόλυτης απόγνωσης και να σας προστατεύσει από την εξάντληση. Είναι σε τόσο δύσκολες στιγμές που συνειδητοποιείς ότι οι στενοί σου φίλοι είναι αληθινοί θησαυροί. Μπορούν να σας αφήσουν να κάνετε «κατάληψη» στον καναπέ τους και να κλάψετε στους ώμους τους όταν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το να μείνετε μόνοι μετά τον επώδυνο χωρισμό σας.

Επιπλέον, όταν οι άνθρωποι πληγώνονται συναισθηματικά, δεν μπορούν να σκεφτούν με ορθολογικό τρόπο και τείνουν να συμμετέχουν σε  ανούσιες δραστηριότητες. Το να βασίζεσαι στους στενούς σου φίλους θα σε αποτρέψει από το να κάνεις οτιδήποτε βιαστικό ή ταπεινωτικό, όπως να δημοσιεύσεις πικρά σχόλια για τον πρώην σύντροφό σου στους λογαριασμούς σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιστρέψτε στη ζωή ξανά!

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να σκεφτείτε να ξεκινήσετε ξανά τα ραντεβού. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό μέρος για να προχωρήσουμε. Η μία σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι αν είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλετε τον εαυτό σας σε αυτή την διαδικασία. Η απάντηση είναι «ναι» εάν νιώθετε ότι είστε έτοιμοι για αυτό και έτοιμοι να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν.

Γίνετε Οικονομικά Ανεξάρτητοι

Κατά τη διάρκεια του γάμου σας, η οικονομική εξάρτηση από τον/την σύζυγό σας μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή σας. Μετά τον χωρισμό σας, έχετε την ευκαιρία να το αλλάξετε αυτό με το να γίνετε οικονομικά ανεξάρτητοι. Η οικονομική ανεξαρτησία είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό που απαιτείται για να ζήσετε μια καλύτερη και πιο ευημερούσα ζωή μετά το διαζύγιό σας. Το να γίνετε οικονομικά ανεξάρτητοι είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν έχετε παιδιά που χρειάζονται φροντίδα.

Βρείτε δουλειά. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να θέσετε  τους μελλοντικούς επαγγελματικούς σας στόχους και να κάνετε  ένα σχέδιο για να επιτύχετε αυτούς τους στόχους.

Το να «βγείτε»  από ένα διαζύγιο μπορεί να είναι αρκετά σκληρό, ειδικά αν είστε παντρεμένοι για πολλά χρόνια. Επιπλέον, είναι πιθανό να περάσετε από μια πλήρη αλλαγή τρόπου ζωής μετά το διαζύγιό σας. Ακολουθώντας τις προαναφερθείσες συμβουλές, μπορείτε να κάνετε τη ζωή μετά το διαζύγιο πιο εύκολη, προστατεύοντας και κρατώντας τον εαυτό σας υγιή και ισορροπημένο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα