Σε ποια ηλικία τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από το διαζύγιο;

Το διαζύγιο είναι δύσκολο για κάθε μέλος της οικογένειάς σας. Όταν έχετε παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, το σημαντικό είναι να τα κρατάτε σε απόσταση  από τις λεπτομέρειες του διαζυγίου.

Μερικοί γονείς περιμένουν μέχρι να φτάσουν τα παιδιά τους σε μια ορισμένη ηλικία για να χωρίσουν.

Αν και η ηλικία του παιδιού σας είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν χωρίζετε με παιδιά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία στην οποία το διαζύγιο είναι πιο δύσκολο. Από τα νεογέννητα μωρά μέχρι τους ενήλικες, τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να αισθάνονται συναισθηματική ένταση από το διαζύγιο των γονιών τους. Ωστόσο, ορισμένες ηλικιακές ομάδες αντιδρούν πιο έντονα από άλλες.

Σε ποια ηλικία τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από το διαζύγιο;

Βρέφη (0 έως 18 μηνών)

Τα μωρά δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, αλλά μπορούν να νιώσουν την ένταση. Ως αποτέλεσμα, τα νεογέννητα μπορεί να γίνουν ευερέθιστα και να παρουσιάσουν έως και   καθυστερήσεις στην ανάπτυξη. Τα βρέφη θα χρειαστούν ψυχολογική ηρεμία, πρόγραμμα,  και καταπραϋντικά αντικείμενα (π.χ. αρκουδάκια) για να αντιμετωπίσουν το διαζύγιο.

Νήπια (18 μηνών έως 3 ετών)

Τα νήπια θα παρατηρήσουν πώς το διαζύγιο αλλάζει τη ζωή. Συνήθως αντιδρούν συναισθηματικά, με εκρήξεις θυμού, απαιτήσεις και προβλήματα με τον ύπνο όταν πρέπει να κοιμηθούν μόνα τους.

Θα ρωτάνε συνέχεια αν τα πράγματα τα θα ξαναγίνουν κάποτε όπως πριν. Ξεκαθαρίστε ότι δεν θα ζήσετε ξανά όλοι μαζί, αλλά ότι θα μπορούν να βλέπουν  και τους δύο γονείς. Κάτι απλό όπως «ο μπαμπάς μετακομίζει σε άλλο σπίτι, αλλά θα μπορέσεις να τον επισκέπτεσαι», θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή διαβεβαίωσης ότι ο γονέας δεν τους εγκαταλείπει.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας και μικρά παιδιά (3 έως 5 ετών)

Στα μικρά παιδιά αρέσει να έχουν τον έλεγχο και μπορεί να δυσκολεύονται να αποδεχτούν το γεγονός ότι δεν έχουν λόγο στο αν θα χωρίσουν οι γονείς τους. Συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Η συγκρατημένη ένταση μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις, κακή συμπεριφορά και εφιάλτες που προκαλούνται από το άγχος.

Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να μιλήσει για αυτό που νιώθει. Βοηθάει να μιλάτε ενώ κάνετε άλλες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, μαγείρεμα ή παίζοντας επιτραπέζια. Πείτε τους για τον χωρισμό σας αφού ο γονέας που φεύγει από το σπίτι έχει βρει άλλο μέρος να ζήσει. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας μπορεί να επιβεβαιώσει εμπράκτως ότι θα εξακολουθεί να μπορεί να επισκέπτεται τον άλλο γονέα και να έχει τον δικό του χώρο.

Παιδιά σχολικής ηλικίας (5 έως 13 ετών)

Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να σώσουν τον γάμο των γονιών τους. Μπορεί να αγχωθούν και, ως αποτέλεσμα, να έχουν στομαχόπονους και πονοκεφάλους. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί επίσης να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. αποτυχία στους βαθμούς, ενούρηση στο κρεβάτι).

Σε αυτή την ηλικία, το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να διαβάσει βιβλία κατάλληλα για  για το διαζύγιο που θα μπορούσαν να το βοηθήσουν στην  αντιμετώπισή του. Εάν δέχονται τα νέα αρνητικά, σκεφτείτε να βρείτε έναν ψυχολόγο για να μιλήσουν.

Έφηβοι (13 έως 18 ετών)

Οι έφηβοι μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Μπορεί να θυμώσουν και να νιώθουν ότι οι γονείς τους δεν τους σκέφτηκαν όταν αποφάσισαν να χωρίσουν. Οι έφηβοι τείνουν να γίνονται απόμακροι, να επιδεικνύουν επικίνδυνη συμπεριφορά (π.χ. χρήση ναρκωτικών), να παραμελούν το σχολείο και να δείχνουν σημάδια κατάθλιψης και άγχους.

Η υπομονή και η κατανόηση είναι το κλειδί για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το διαζύγιο. Βρείτε χρόνο για να μιλήσετε μαζί τους και για το πώς θα αλλάξουν τα πράγματα εκ των προτέρων, ώστε να μην αισθανθούν δυσάρεστη έκπληξη από αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Εάν δεν είναι πρόθυμοι να σας ανοιχτούν, ρωτήστε τον έφηβό σας εάν θα ήταν πρόθυμος να μιλήσει με έναν σύμβουλο.

Ενήλικα παιδιά (18 ετών και άνω)

Τα ενήλικα παιδιά επηρεάζονται από τον χωρισμό των γονιών τους ακόμα κι αν δεν μένουν πλέον στο σπίτι. Μπορεί να θυμώσουν, να αγανακτήσουν, να αισθανθούν προδομένοι και να έχουν πρόβλημα να εμπιστευτούν τους άλλους.

Ίσως πιστεύετε ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο να ακούσουν όλες τις λεπτομέρειες του διαζυγίου επειδή είναι ενήλικες. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα καθώς τα παιδιά μπορεί να επιλέξουν πλευρές. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να τερματίσει τη σχέση του παιδιού με τον ένα γονέα.

Ενώ μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά σας υποστήριξη, σκεφτείτε αν και κατά πόσο πρέπει να βασίζεστε σε αυτά. Δώστε χώρο και χρόνο στο ενήλικο παιδί σας να επεξεργαστεί το διαζύγιό σας.

Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το διαζύγιο σε οποιαδήποτε ηλικία

Το διαζύγιο είναι η επιλογή των γονιών, ωστόσο τα παιδιά δέχονται το βάρος των αλλαγών που έρχονται. Τα παιδιά που ζουν στο σπίτι αναμένεται να αλλάξουν σχολείο, σπίτι και γειτονιά, εάν οι γονείς πρέπει να μετακομίσουν.

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να επανακτήσετε την  εμπιστοσύνη τους. Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας για να δείξετε ότι το διαζύγιο δεν άλλαξε τη σχέση σας μαζί τους. Επίσης, δεν χρειάζεται να αναφέρετε το διαζύγιο σε κάθε συζήτηση που κάνετε. Ελέγχετε τακτικά τα παιδιά σας για να δείτε τι συμβαίνει στη ζωή τους και πώς μπορείτε να τα υποστηρίξετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα