4 Μύθοι για το διαζύγιο

Εάν είστε διαζευγμένοι και εξακολουθείτε να αισθάνεστε ένοχοι ή ντρέπεστε να ζητάτε αυτό που θέλετε, μπορεί να παλεύετε με κοινούς μύθους που σας κάνουν να νιώθετε σαν να μην είστε άξιοι. Σήμερα, θα μάθετε τους σημαντικούς αυτούς  μύθους που σχετίζονται με το διαζύγιο και  που σας εμποδίζουν να πάρετε αυτό που θέλετε. Και βεβαίως θα μάθετε τα σημαντικά βήματα ώστε να ξεφύγετε από την επιρροή αυτών.

Μύθος # 1: Το να ζητάτε αυτό που θέλετε είναι εγωιστικό.

Μας διδάσκουν από την νεαρή ηλικία μας πως το να θέλουμε κάτι για τον εαυτό μας είναι εγωιστικό και φυσικά αυτή η αντίληψη ισχύει και για τον γάμο.

Νιώσατε ποτέ έτσι στο γάμο σας;

Ακόμα αισθάνεστε έτσι κι ας είστε διαζευγμένοι;

Αισθάνεστε εγωιστές εάν δεν θέλετε να αναλάβετε τα εγγόνια σας ένα Σαββατοκύριακο;

Αισθάνεστε ένοχοι για το αίτημα έκτακτης άδειας από την  εργασία σας;

Συνειδητοποιείστε λοιπόν πως:

 Το να ζητάς αυτό που θέλεις δεν είναι εγωιστικό. Είναι υγιές και απολύτως κρίσιμο για την ψυχική σας αποκατάσταση μετά το διαζύγιο και τη μελλοντική ευημερία σας.

Ακόμα κι αν η κοινωνία και η οικογένειά σας  ποτέ  δεν ασχολήθηκε με αυτό που θέλετε.

Ακόμα κι αν σας οδήγησαν να πιστέψετε στην διάρκεια του  γάμου σας ότι αυτό που θέλατε δεν είχε σημασία.

Ακόμα κι αν έχετε μάθει να σκέφτεστε ότι πρέπει να θέσετε τις ανάγκες όλων μπροστά από τις δικές σας.

Το να ζητάς αυτό που θέλεις δεν είναι εγωιστικό.  Είναι απλώς ψυχική ενδυνάμωση και απαραίτητη προϋπόθεση  ώστε να βγείτε από το διαζύγιο έτοιμοι να προχωρήσετε τη ζωή σας.

Μύθος # 2: Το να ζητάτε αυτό που θέλετε είναι ναρκισσιστικό.

Η στήριξη του εαυτού σας  μετά το διαζύγιο δεν είναι ναρκισσιστική.

Μπορεί κάποιοι  να προσπαθήσουν να σας πείσουν  ότι ήταν λάθος να ζητάτε αυτό που θέλετε. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι ο πρώην σου. Ή ένας γονέας. Ή κάποιος φίλος.

Η Αλήθεια: Το να μη ζητάτε  συγγνώμη που απαιτείτε αυτό που θέλετε μετά το διαζύγιο είναι μια πράξη θάρρους, όχι ναρκισσισμός. Σας δίνει τη βάση να εκτιμήσετε τον εαυτό σας σε έναν κόσμο που μπορεί να μην σας εκτιμά. Το να ζητάτε αυτό που θέλετε είναι το απόλυτο “F * ck You” σε εκείνους που διαφορετικά θα προσπαθούσαν να σας καταπιέσουν. Και αξίζετε να τους πείτε να σας αφήσουν ήσυχους χωρίς συγνώμη. Χωρίς να αισθάνεστε ένοχοι.

Μύθος # 3: Είναι πολύ δύσκολο

Το να ζητάτε αυτό που θέλετε – και να μην ζητάτε συγγνώμη για αυτό ή το να μη  δικαιολογείστε σε κανέναν – σίγουρα χρειάζεται δουλειά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο.

Σκεφτείτε μια στιγμή που κάνατε κάτι για το οποίο φοβόσασταν ή ανησυχούσατε. Και θυμηθείτε επίσης ότι ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο ήταν, στο τέλος το καταφέρατε, επειδή πιστεύατε στον εαυτό σας.

Η αλήθεια: Το να ζητάτε αυτό που θέλετε και να υποστηρίζετε τον εαυτό σας μετά το διαζύγιο είναι το ίδιο πράγμα. Πρέπει βέβαια να δουλέψετε πάνω σε αυτό. Να εξασκηθείτε. Και θα πρέπει να το κάνετε ξανά και ξανά. Αλλά αυτό δεν το κάνει «πολύ δύσκολο».  Είναι κάτι που οφείλετε στον εαυτό σας να κάνετε. Ειδικά μετά το διαζύγιο.

Μύθος # 4: Δεν σας αξίζει

Σας μαθαίνουν να είστε ευγνώμονες για τα πράγματα που έχετε. Αυτοί οι τοξικοί μύθοι ακούγονται σαν:

«Θα πρέπει απλώς να είσαι ευγνώμων για αυτό που έχεις»

“Γιατί δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος με αυτό που έχεις;”

Και έχουμε την τάση να το πιστέψουμε αυτό και αυτός  είναι ο λόγος που αισθανόμαστε άσχημα ζητώντας βοήθεια. Ή ζητώντας περισσότερα στη ζωή μας.

Αυτός ο μύθος είναι που μας εμποδίζει να επενδύσουμε στον εαυτό μας. Ή να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας. Ή να φροντίζουμε τον εαυτό μας και την ψυχική μας υγεία.

Η αλήθεια: 100% αξίζετε να ζητήσετε αυτό που θέλετε. Είναι το δικαίωμά σας. Και είναι δική σας ευθύνη.

Τα μηνύματα σχετικά με την “ανικανότητά” σας προήλθαν πιθανότατα από τοξικές οικογενειακές  αξίες που είχαν σχεδιαστεί για να κάνουν διαζευγμένα άτομα όπως εσείς να νιώθετε ντροπή και ανάξια.

Δεν έχει σημασία αν οι γονείς σας  είναι εκείνοι που  είπαν να «μείνετε ευχαριστημένοι με αυτό που έχετε». Απλά έκαναν λάθος.

Δεν έχει σημασία αν το μήνυμα της κοινωνίας «απλώς να είσαι ευγνώμων», ακόμα κι αν ξέρεις ότι δεν είσαι ευτυχισμένος και ξέρεις ότι αξίζεις περισσότερα, περιστρέφεται στο μυαλό σου.

Αυτή είναι η ώρα σας και αξίζετε να ζητήσετε με σιγουριά αυτό που θέλετε.

Ακόμα κι αν είστε διαζευγμένοι.

Και ειδικά εάν αισθάνεστε ένοχοι ή νιώθετε ντροπή μετά το διαζύγιο.

Είναι καιρός να ζητήσετε αυτό που θέλετε. Επειδή αυτό αξίζετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα