Πράγματα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να κάνετε κατά τη διάρκεια του διαζυγίου

από τον Θανάση Τουλούπα

Το διαζύγιο είναι μία περίπλοκη συναισθηματικά κατάσταση. Κατά συνέπεια, συχνά γίνονται λάθη τα οποία θα σας ακολουθούν στο μέλλον.


Ακολουθεί μια λίστα με τα 9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου:

Μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο.


Ένας δικηγόρος μπορεί να διασφαλίσει ότι και οι δύο ελέγχετε και κατανοείτε οτιδήποτε πριν υπογράψετε ή συμφωνήσετε. Ένας έμπειρος δικηγόρος οικογενειακού δικαίου είναι συχνά μια καλή ιδέα για καταστάσεις όπου το διαζευγμένο ζευγάρι έχει μεγάλο αριθμό περιουσιακών στοιχείων ή άλλων περίπλοκων οικονομικών ζητημάτων. Σε πιο αμφισβητούμενα διαζύγια, ένας δικηγόρος μπορεί να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντά σας εκπροσωπούνται στο δικαστήριο. Ακόμα και σε ένα «φιλικό» διαζύγιο, προτιμάτε συχνά να προσλαμβάνετε δικηγόρο για να σας βοηθήσει στην υποβολή των σχετικών εγγράφων και να σας καθοδηγήσει κατά την δικαστική διαδικασία.
Μην παραμελείτε τα οικονομικά σας.
Εάν σκέφτεστε για διαζύγιο, πρέπει να αρχίσετε αμέσως να εξοικονομείτε χρήματα για όλες τις σχετικές δαπάνες. Δημιουργήστε αντίγραφα όλων των οικονομικών εγγράφων και των νομικών σας αρχείων πριν ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου σας. Αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τραπεζικές και επενδυτικές καταστάσεις, διαθήκες, φορολογικές δηλώσεις, περιουσιακά στοιχεία, ασφαλιστήρια συμβόλαια και τίτλους οχημάτων για να αναφέρουμε μερικά. Διατηρήστε αυτά τα αντίγραφα σε ασφαλή τοποθεσία που δεν είναι προσβάσιμα από τον πρώην σας.

Μην πείτε αμέσως σε όλους ότι παίρνετε διαζύγιο.


Τα συναισθήματα πιέζουν, είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να ενημερώσετε τους άλλους τι συμβαίνει στη ζωή σας. Μπορεί να θέλετε απεγνωσμένα υποστήριξη, να μην θέλετε να υποφέρετε σιωπηλά ή απλά να τιμωρήσετε τον σύντροφό σας και να τον εκθέσετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσετε το διαζύγιό σας μυστικό από όλους, απλά πρέπει να αποφασίσετε σε ποιους το λέτε και γιατί.

Μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά σας ως πιόνια.


Αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς, εξακολουθεί να συμβαίνει, ακόμη και ακούσια. Ελέγξτε τη συμπεριφορά σας και μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά σας για να τιμωρήσετε ή να χειριστείτε τον σύζυγό σας. Στο τέλος, αυτό θα προκαλέσει δυσαρέσκεια και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση που έχετε με τα παιδιά σας.
Μην πάρετε συμβουλές διαζυγίου από την οικογένεια και τους φίλους σας.
Είναι φυσικό ότι όσοι βρίσκονται κοντά σας θέλουν να παρέχουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όλοι θέλουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να προσφέρουν απόψεις και να δώσουν συμβουλές. Η οικογένεια και οι φίλοι σας μπορεί να έχουν καλές προθέσεις, αλλά η εμπειρία του διαζυγίου τους βασίζεται σε γεγονότα και περιστάσεις που είναι μοναδικές για αυτούς και ενδέχεται να μην ισχύουν στην περίπτωσή σας. Αφήστε αυτούς τους φίλους και συγγενείς να είναι εκεί για σας συναισθηματικά, αλλά εάν προσφέρουν οικονομικές ή νομικές συμβουλές για το διαζύγιό σας, πείτε ευγενικά «Όχι ευχαριστώ». Το μέλλον σας είναι πολύ σημαντικό.

Μην κάνετε κάτι που θα μετανιώσετε αργότερα.


Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε συγκρουόμενα συναισθήματα, το να κάνετε το τέλος της σχέσης σας μια κακή πραγματικότητα δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Μην βγάζετε τα αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά, τα κατοικίδια ζώα ή την προσωπική σας ιδιοκτησία. Μην κάνετε αυτοθεραπεία με ναρκωτικά και αλκοόλ. Μην εκτεθείτε με τον πρώην σας στα κοινωνικά μέσα καθώς αυτά είναι στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας κατά τη διαδικασία διαζυγίου.

Μην “πηδήξετε” σε άλλη σχέση.


Δεν είναι η ώρα να ξεκινήσετε μια νέα ρομαντική σχέση. Εάν το έχετε ήδη κάνει, σκεφτείτε να το θέσετε σε αναμονή. Με όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή σας, η αποφυγή κάθε είδους ρομαντικής σχέσης είναι συχνά το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε για την συναισθηματική σας ισορροπία.

Μην εστιάζετε τόσο πολύ στα μικρά πράγματα που ξεχνάτε τι είναι σημαντικό.

Σε ένα αμφισβητούμενο διαζύγιο, είναι πιθανό να δώσετε χιλιάδες ευρώ στις αμοιβές του δικηγόρου, επειδή ο δικηγόρος σας πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο για να προετοιμάσει την υπόθεση και να υποβάλει έγγραφα. Μπορεί να είστε θυμωμένοι, αλλά θυμάστε όσο περισσότερο εσείς και ο σύζυγός σας διαφωνείτε για ζητήματα ή αντικείμενα, τόσο περισσότερο πληρώνετε στις αμοιβές του δικηγόρου. Επικεντρωθείτε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία και διεκδικείστε αυτό.

Μην βάζετε τους φίλους σας στη μέση.


Δεν είναι δίκαιο να απαιτείτε από τους φίλους σας να λάβουν μέρος. Εξαρτάται από τους φίλους σας – όχι από εσάς – εάν θα συνεχίσουν να παραμένουν φίλοι με τον πρώην σας. Σεβαστείτε τις επιλογές που κάνουν, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με αυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα