Το διαζύγιο δεν είναι το τέλος μιας οικογένειας, είναι μια αναδιοργάνωσή της

από τον Θανάση Τουλούπα

Ο χωρισμός και το διαζύγιο είναι τα πιο αγχωτικά γεγονότα  που επηρεάζουν ολόκληρη την οικογένεια.  Ο πρωταρχικός προβληματισμός  ενός γονέα είναι: πώς θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά μου το διαζύγιο; Πώς θα τους επηρεάσει; Είναι καλύτερο να μείνω  στο γάμο έως ότου μεγαλώσουν; Θα ανακάμψουν;

Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά το διαζύγιο;

Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει το διαζύγιο στα παιδιά. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά αποδέχονται το γεγονός, το ξεπερνούν και συνεχίζουν να ζουν ευτυχισμένες και παραγωγικές ζωές.

Υπάρχουν όμως και μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά θα είναι πιο ευαίσθητα στην αντιμετώπιση   συναισθηματικών ζητημάτων στη ζωή τους, γεγονός  που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο σωστές επιλογές.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά θα επηρεαστούν διαφορετικά  ανάλογα με  την προσωπικότητά τους,  την ηλικία τους και τη συμπεριφορά των γονέων.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων θα επηρεάσει την ικανότητά τους να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους και τη συνολική τους εμπειρία.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του χωρισμού και να βοηθήσετε τα παιδιά σας κατανοώντας τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Τα παιδιά που βρίσκονται κάτω από άγχος είναι πιο επιρρεπή σε έντονες αντιδράσεις,  με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ικανότητά τους να σκέφτονται ορθολογικά. Αισθάνονται σαν να μην έχουν κανέναν έλεγχο στη ζωή τους, επομένως είναι σημαντικό να υποστηρίξετε την αίσθηση ελέγχου τους με άλλους τρόπους.

Γι ‘αυτό πρέπει να είστε υπομονετικοί μαζί τους.

Πρέπει να αισθάνονται ότι ακούγονται και πρέπει να αναγνωρίσετε τον πόνο τους. Πρέπει επίσης να μειώσετε τις απαιτήσεις σας  και να περιμένετε λιγότερα. Δείξτε τους συμπόνια και γίνετε πιο συγχωρητικοί.

 Τα παιδιά θα αισθανθούν  καλύτερα όταν ξέρουν και τους υπενθυμίζετε  ότι τους αγαπούν και οι δύο γονείς και ότι ο χωρισμός δεν είναι δικό τους λάθος. Μπορεί επίσης να χρειαστεί και πρόσθετη υποστήριξη από έναν επαγγελματία  σύμβουλο.

Μιλώντας στα παιδιά σας για το διαζύγιό σας

Η διαδικασία διαζυγίου και χωρισμού εντός της οικογένειας  ξεκινά όταν κάνετε την αρχική συζήτηση με τα παιδιά σας. Υπάρχει μία άποψη που λέει:

“Το διαζύγιο δεν είναι το τέλος μιας οικογένειας, είναι μια αναδιοργάνωσή της”.  Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ ελπιδοφόρα προοπτική.  Όταν μοιράζεστε για πρώτη φορά  το νέο του διαζυγίου με τα παιδιά σας, περιμένετε  οτιδήποτε σχετικά με  την αντίδρασή τους.

Ακόμα κι αν είχαν συνειδητοποιήσει την σύγκρουση στη σχέση σας, τα περισσότερα παιδιά εκπλήσσονται με τα νέα. Ανάλογα με την ηλικία τους, θα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις. Λάβετε υπόψη  ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν  τις  νέες δύσκολες συνθήκες.

Ως γονέας, είστε μοντέλο συμπεριφοράς. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε το χωρισμό θα επηρεάσει άμεσα τα παιδιά σας, οπότε επιβάλλεται να δείξετε υγιή συμπεριφορά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσποιείστε ότι όλα είναι εντάξει.

Επειδή πρόκειται για απώλεια και η θλίψη είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής, είναι σημαντικό να αφήσουμε χώρο για αυτήν την εμπειρία.

Να είστε αυθεντικοί, χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις.

Ως ενήλικες, γνωρίζουμε πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η επεξεργασία συναισθημάτων, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο και πιο συγκεχυμένο για τα παιδιά. Δεν καταλαβαίνουν  τι νιώθουν και με όλο το φάσμα των συναισθημάτων που τα κατακλύζει, είναι δύσκολο για αυτά να τα εκφράσουν και να τα εξηγήσουν .

Η μοντελοποίηση της καλής συμπεριφοράς ισχύει επίσης για το πώς μιλάμε για τους πρώην μας στα παιδιά μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να μην λέμε τίποτα κακό για τον άλλο γονέα μπροστά στα παιδιά. Η αποφυγή αρνητικών συζητήσεων για τον άλλο γονέα πρέπει να γίνει κατανοητή και  υπάρχει ένας ακόμα λόγος που επιβεβαιώνει περαιτέρω αυτό το σημείο.

Τα παιδιά είναι προϊόν και των δύο γονέων που σημαίνει ότι έχουν στοιχεία και από τους δύο.

Όταν ένα παιδί ακούει αρνητικές συζητήσεις για τον γονέα του, αυτό μπορεί να το εσωτερικεύσει. Μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται εγγενώς μειονεκτικά, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμησή τους.

Πώς να κάνετε τη μετάβαση  ομαλή

Η πιο σημαντική αλλαγή για τα παιδιά είναι το περιβάλλον διαβίωσής τους. Όταν ο ένας γονέας απομακρύνεται,  τα παιδιά θα πρέπει να μοιράσουν το χρόνο τους και τα πράγματα τους σε δύο ξεχωριστά σπίτια. Αυτό που ένιωθε σαν “σπίτι” και αυτό που πρόσφερε μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας  θα  αποκτήσει ξαφνικά ένα νέο νόημα. Αυτό το μπρός και πίσω μπορεί να διαταράξει τον συναισθηματικό ρυθμό, ειδικά για σε ένα ευαίσθητο παιδί. Τα παιδιά πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη ρουτίνα με πολλούς τρόπους και χρειάζεται χρόνος.

Τα παιδιά θα ανησυχούν επίσης για τις φιλίες τους, οπότε θα είναι εξαιρετικά υποστηρικτικό να διατηρηθεί η συνέχεια στις επαφές με τους φίλους τους.

Οι κανόνες σε κάθε σπίτι πιθανότατα θα είναι διαφορετικοί, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο για όλους. Τα παιδιά πρέπει να ζουν με κανόνες που αλλάζουν συχνά με βάση τον τόπο διαμονής τους. Μερικά παιδιά θα είναι ευγνώμονα για αυτό, ειδικά όταν μεταφράζεται σε επιπλέον TV, παράταση της ώρας για ύπνο ή πιο γλυκά σνακ.

 Ωστόσο, οι αντικρουόμενοι κανόνες μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση.  Είναι προς όφελος όλων όταν οι γονείς μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία κοινών κανόνων.

Και βέβαια είναι πάντα καλύτερο όταν οι γονείς μπορούν να καταλήξουν σε ένα αμοιβαία αποδεκτό σχέδιο επιμέλειας  από μόνοι τους, χωρίς την μεσολάβηση δικαστικών αποφάσεων.

Η προσαρμογή στις ρουτίνες ενός νέου τρόπου ζωής απαιτεί χρόνο. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά σας και πάντα να θυμάστε ότι τα παιδιά σας κάνουν το καλύτερο που μπορούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα