Τρεις συμβουλές για την αντιμετώπιση του διαζυγίου μετά από δεκαετίες γάμου

από τον Θανάση Τουλούπα

Είναι δύσκολο να χωρίσουμε μετά από δεκαετίες γάμου.
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια νέα ζωή.
Το “γκριζάρισμα του διαζυγίου” είναι ένας όρος που σχετίζεται με την αύξηση των διαζυγίων μεταξύ ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω.

Σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια, τα άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν τώρα διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο και αυτή η ομάδα αποτελεί τώρα περίπου το 25% όλων των διαζυγίων. Ενώ πολλά από αυτά τα διαζύγια αφορούν βραχείας διάρκειας δεύτερους γάμους, ένας αυξανόμενος αριθμός αυτών περιλαμβάνει ζευγάρια που οδηγούνται σε διαζύγιο μετά από δεκαετίες γάμου. Έρευνες έχουν εντοπίσει αρκετές πιθανές εξηγήσεις για αυτήν την τάση:

Αυξημένη οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών

Η αυξημένη οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών έχει κάνει το διαζύγιο λιγότερο οικονομική καταστροφή σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Οι γυναίκες φοβόταν ότι το διαζύγιο θα οδηγούσε στη φτώχεια. Καθώς οι γυναίκες έχουν αναπτύξει τις δικές τους πηγές εισοδημάτων, αυτός ο φόβος έχει γίνει λιγότερο έντονος.


Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής


Οι μακρύτεροι γάμοι αποτελούσαν εξαιρέσεις λόγω μικρότερης διάρκειας ζωής των ανθρώπων. Καθώς πλέον οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αμφισβητήσουν τους γάμους τους και να αναζητήσουν ευκαιρίες εκτός αυτού.

Διαφορετικές προσδοκίες για το ρόλο του γάμου

Ιστορικά, ο γάμος εξυπηρετούσε μια πολύ πιο πρακτική και οικονομική λειτουργία. Τώρα πια οι νέοι μπαίνουν στο γάμο με ευρύτερους στόχους όπως η αυτοεκπλήρωση και η ατομική ευτυχία. Αυτοί οι στόχοι οδήγησαν αυτή τη γενιά να αμφισβητήσει τους γάμους περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές.


Όλα τα διαζύγια είναι συναισθηματικά οδυνηρά. Ωστόσο, όταν έχετε παντρευτεί εδώ και δεκαετίες, υπάρχει μια μακρά κοινή ιστορία που μπορεί να κάνει ιδιαίτερα επώδυνο τον χωρισμό.

Τρείς συμβουλές για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το διαζύγιο μετά από δεκαετίες γάμου :

Αντιμετωπίστε την απώλεια. Ανεξάρτητα από το ποιος το ξεκίνησε ή τους λόγους πίσω από αυτό, ένα διαζύγιο είναι μια απώλεια και θα αντιμετωπίσετε θλίψη όταν συμβεί. Θρηνείτε την απώλεια του γάμου σας, την απώλεια του ονείρου ενός κοινού μέλλοντος και την απώλεια ενός ατόμου με το οποίο περάσατε δεκαετίες και χτίσατε πολλές αναμνήσεις. Η προσπάθεια να αγνοήσετε ή να απορρίψετε τη θλίψη σας δεν θα την εξαφανίσει. Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τη θλίψη σας και δώστε στον εαυτό σας χρόνο και υποστήριξη για να την θεραπεύσετε. Η εύκολη λύση μπορεί να είναι το να επικεντρωθείτε μόνο στα προβλήματα πίσω από το γάμο σας και να προσπαθήσετε να μειώσετε τις καλές στιγμές. Αυτό απορρίπτει την πολυπλοκότητα της σχέσης και είναι μια στρατηγική για να αντιμετωπίσετε τη θλίψη σας. Κατανοήστε και αντιμετωπίστε όλα τα συναισθήματά σας.

Δημιουργήστε το σύστημα υποστήριξής σας. Για να αντιμετωπίσετε την απώλεια και τις αλλαγές του διαζυγίου, θα πρέπει επωφεληθείτε από δύο συστήματα υποστήριξης:
Προσωπική υποστήριξη: Το πρώτο επίπεδο υποστήριξης είναι το δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των φίλων και της οικογένειάς σας. Αυτοί είναι οι άνθρωποι στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για υποστήριξη, όχι για κριτική. Ρωτήστε τους για ό, τι χρειάζεστε, ό, τι κι αν είναι. Επίσης, πιθανότατα θα πρέπει να θέσετε όρια στους φίλους και στην οικογένειά σας, και ξεκαθαρίστε ότι θέλετε να διατηρήσετε ορισμένα θέματα ιδιωτικά.
Επαγγελματική υποστήριξη: Εάν θέλετε περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη, βρείτε έναν θεραπευτή ή μια ομάδα υποστήριξης διαζυγίου. Όλα αυτά τα μέλη της ομάδας θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το διαζύγιο με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο, ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε στη νέα σας ζωή μετά το διαζύγιο.

Επενδύστε στον εαυτό σας. Βάλτε χρόνο και ενέργεια στην αυτο-φροντίδα. Δίνοντας προσοχή στον καλό ύπνο, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή θα μπορέσετε να παραμείνετε σωματικά υγιείς κατά τη διάρκεια αυτής της αγχωτικής περιόδου. Συνδεθείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας για να αποφύγετε την απομόνωση που μπορεί εύκολα να συμβεί. Βρείτε χρόνο για τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα. Η δημιουργία χρόνου για τα δικά σας χόμπι θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε ξανά με τον εαυτό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε ορίσει τον εαυτό σας ως αναπόσπαστο μέρος ενός ζευγαριού για δεκαετίες.


Θεραπεία από το διαζύγιο μετά από δεκαετίες γάμου


Είναι δύσκολο να τερματιστεί ένας μακρύς γάμος και η διαδικασία του πένθους και της δημιουργίας μιας νέας ζωής για τον εαυτό σας δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. Να είστε προσεχτικοί καθώς περνάτε από αυτήν τη διαδικασία και δώστε στον εαυτό σας το χρόνο και την υποστήριξη που χρειάζεστε για να την ξεπεράσετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα