Γιατί το διαζύγιο είναι πιο δύσκολο για τους άνδρες από ότι στις γυναίκες

Οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες, αντιμετωπίζουν ευκολότερα το διαζύγιο επειδή είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια και να επικοινωνήσουν με φίλους και την οικογένειά τους  για υποστήριξη.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι συνήθως πιο συναισθηματικές από τους άνδρες. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με το ποιος αντιμετωπίζει δυσκολότερα  το διαζύγιο,  για να ανακαλύψουν ότι το διαζύγιο είναι πιο δύσκολο για τους άνδρες.

Στην πραγματικότητα, ένας σύζυγος μπορεί να έχει πολύ περισσότερα να χάσει από την άποψη της υγείας και της ευτυχίας σε ένα διαζύγιο από τη σύζυγό του.  Ας δούμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι αυτό.

Οι άνδρες δεν εκτονώνουν  τα συναισθήματά τους

Το διαζύγιο είναι ένα από τα πιο στρεσογόνα γεγονότα  που μπορεί να συμβεί στη ζωή και το μόνο πιο αγχωτικό από το θάνατο ενός στενού φίλου ή μέλους της οικογένειας. Το άτομο που χάνεται σε περίπτωση διάλυσης γάμου είναι ο σύντροφός σας και η θλίψη στη ζωή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα  είναι ένα φυσικό συναίσθημα. 

Οι άντρες συνήθως παραλείπουν την περίοδο θλίψης και  επικεντρώνονται μόνο στην απώλεια, καθώς τα σχέδιά τους εκτροχιάζονται, οι στόχοι και τα όνειρα αλλάζουν και το σχέδιο ζωής διαφοροποιείται σημαντικά.

Οι γυναίκες χρειάζονται χρόνο για να αντιμετωπίσουν την θλίψη,  που είναι ένα υγιές συναίσθημα και είναι απαραίτητο στάδιο πριν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Οι γυναίκες θα ζητήσουν επίσης επαγγελματική βοήθεια ή βοήθεια από τα μέλη της οικογένειας όταν χωρίζουν για να υποστήριξη στη συναισθηματική τους κατάσταση.

Οι άνδρες δεν εκτονώνουν  τα συναισθήματά τους, γεγονός  μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος.

 Η υγεία των ανδρών μειώνεται δραστικά

Οι άνδρες αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας στη διαδικασία και μετά από ένα διαζύγιο. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν διακυμάνσεις βάρους, κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία.

Οι άνδρες έχουν επίσης το πρόσθετο άγχος να χειρίζονται όλα τα οικονομικά, γεγονός που τους καθιστά πολύ πιο ευαίσθητους τόσο σε εγκεφαλικές όσο και σε καρδιακές παθήσεις. Οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να προσφύγουν στην “αυτοθεραπεία”  με αλκοόλ   αντί να αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη, όπως κάνουν οι γυναίκες σε περιόδους στρες.

Όταν είναι παντρεμένοι, οι γυναίκες συνήθως ενθαρρύνουν  τις επιλογές και τις προσπάθειες των συζύγων τους. Αυτό μπορεί να κάνει τους άνδρες να εξαρτώνται περισσότερο από τις γυναίκες.

Όταν οι άνδρες έχουν τάση κατάθλιψης, συνήθως μιλούν με τις γυναίκες τους, ενώ όταν οι γυναίκες έχουν κατάθλιψη, συχνά επιλέγουν να μιλήσουν με έναν επαγγελματία, έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας. Οι άνδρες δεν έχουν συνηθίσει να αναζητούν συναισθηματική υποστήριξη από άλλους εκτός της συζύγου τους.

Οι άντρες χάνουν την ταυτότητά τους

Όταν τα ζευγάρια είναι μαζί, αναγνωρίζονται ως σύζυγοι και αυτό είναι μέρος της ταυτότητας του καθενός. Το καθεστώς του γάμου είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για τον αυτοπροσδιορισμό και τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι σας βλέπουν.

Οι  γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες και να συμμετέχουν σε ομάδες κατά τη διάρκεια του γάμου από ό, τι οι άνδρες. Αυτό επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν μια κοινωνική σύνδεση και ταυτότητα που μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει μετά από ένα διαζύγιο.

Οι άντρες σπεύδουν σε νέες σχέσεις

Δεδομένου ότι οι άντρες δεν αφιερώνουν χρόνο για να  αντιμετωπίσουν την θλίψη σωστά, δεν θέλουν να είναι μόνοι μετά από ένα διαζύγιο και πιθανότατα θα ψάξουν για μια νέα σχέση αμέσως. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες αποτυχημένες σχέσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες αφιερώνουν χρόνο για να θρηνήσουν και να εξετάσουν τα συναισθήματά τους. Οι γυναίκες θα πάρουν επίσης το χρόνο τους πριν εισέλθουν σε μια νέα σχέση, καθιστώντας μια μελλοντική σχέση ισχυρότερη. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να μην ψάξουν για κάτι καινούργιο γιατί το αντιμετωπίζουν, με την επιφυλακτικότητα των πρώτων σχέσεων.

Οι διαζευγμένες γυναίκες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να ξαναπαντρευτούν από τους διαζευγμένους άνδρες. Εάν παρατηρήσετε, οι διαδικτυακοί ιστότοποι γνωριμιών έχουν μεγάλο αριθμό ανδρών έναντι γυναικών. Πολλές γυναίκες με παιδιά  δεν θέλουν να συνάψουν άλλη σχέση μετά το διαζύγιο καθώς φοβούνται ότι μια νέα σχέση δεν θα διαρκούσε.

Οι άνδρες χάνουν τα παιδιά τους

Τις περισσότερες φορές, μετά από διαζύγιο, την επιμέλεια των παιδιών την αναλαμβάνει η μητέρα. Αυτό θα αφήσει τους άνδρες να βλέπουν τα παιδιά τους μόνο βάσει προγράμματος  και όχι σε καθημερινή βάση, όπως έκαναν όταν ήταν παντρεμένοι. Οι άντρες θα αισθάνονται έτσι ότι δεν είναι πλέον μέρος της ζωής των παιδιών.

Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό “παίκτη” στη ζωή των παιδιών εάν έχουν την επιμέλεια. Τις περισσότερες φορές, η μαμά θα αισθάνεται ικανοποιημένη και θα αποσπάται από τα αρνητικά συναισθήματα επειδή τα παιδιά είναι μαζί της και αλληλεπιδρά μαζί τους σε καθημερινή βάση.

 Το διαζύγιο είναι δύσκολο για όλους

Το διαζύγιο είναι μία σκληρή κατάσταση τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αλλά οι περισσότερες γυναίκες είναι  σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να προχωρήσουν  από ό, τι οι άνδρες.

Αυτό οφείλεται πιθανώς τουλάχιστον εν μέρει στο γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν πολύ καλύτερα δίκτυα υποστήριξης – στενοί φίλοι για να μιλήσουν, να θρηνήσουν και να βρουν άνεση και ενθάρρυνση από εκεί  – και είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία από τους άνδρες.

Οι γυναίκες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μια μικρή κάμψη στη σωματική και συναισθηματική υγεία, αλλά τα ίδια αποτελέσματα είναι πολύ ισχυρότερα για τους άνδρες, καθώς δεν αναζητούν ψυχολογική βοήθεια με κανέναν τρόπο.

Οι γυναίκες φαίνεται επίσης να βγαίνουν πιο δυνατές μετά από ένα διαζύγιο, ενώ οι άνδρες μπορεί να προσπαθήσουν να προχωρήσουν αλλά να μην ξεπεράσουν ποτέ την αγωνία που τους προκάλεσε.

Οι γυναίκες ξεκινούν το διαζύγιο πιο συχνά από τους άνδρες (το 69% των διαζυγίων ξεκινούν από γυναίκες). Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το διαζύγιο σχετίζεται με μεγαλύτερη επιδείνωση της  ψυχικής και σωματικής υγείας για τους άνδρες από ό, τι για τις γυναίκες.

Άρα μπορεί να είναι προς το συμφέρον σας ως γυναίκες να δώσετε στον πρώην σύζυγό σας περισσότερο χώρο και χρόνο για χάρη των παιδιών σας. Πιθανότατα, τα παιδιά σας θα εξακολουθούν να θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί του και αυτό μπορεί να τον βοηθήσει πάρα πολύ με την υγεία του και τις  μελλοντικές του σχέσεις.

 Είναι πολύ σημαντικό για τον πατέρα να έχει την αίσθηση της συμμετοχής στην καθημερινότητα και στο μεγάλωμα των παιδιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Όνομα